U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Cahier Baan

Nieuws

Achtergrond

Bedrijfsprofiel

Links






Reacties

Verweer:bank verkocht Baan

VEB: actie justitie tegen Vanenburg

Door onze financiële redactie
AMSTERDAM, 16 JUNI. De 'beurswaakhond' Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) moet aangifte doen bij justitie tegen Vanenburg Group, de beleggingsmaatschappij van de broers/oprichters van softwarebedrijf Baan, wegens verdoezeling van verkopen van aandelen Baan.

"De STE moet aangifte doen, of zelf een boete opleggen. De wet moet worden gehandhaafd", zegt directeur P. de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

Deze week bleek dat Vanenburg pas na vijfeneenhalve maand heeft gemeld dat zij vorig jaar pakketten aandelen van Baan van de hand heeft gedaan. Door die verkopen zakte het belang van Vanenburg in het aandelenkapitaal Baan onder de tien procent. Daarvan moet de STE onverwijld in kennis worden gesteld, die het nieuws vervolgens openbaar maakt. Dat gebeurde afgelopen week, waarbij als datum van de meldingsplicht 28 december werd opgegeven.

De lezing van Vanenburg is dat zij zich eind vorig jaar niet bewust was van het feit dat haar aandelenbezit in Baan onder de tien procent was gezakt. Volgens een woordvoerder dacht de investeringsgroep dat zij slechts het economisch eigendom op een een deel van haar Baan-aandelen had overgedragen aan een bank als zekerheid voor de aflossing van een krediet. Eind mei, toen de Britse onderneming Invensys een bod deed op Baan en de grootaandeelhouders daarover benaderde, bleek dat volgens de leningsovereenkomst met de bank ook het juridisch eigendom van Baan- aandelen was overgedragen en dat de bank de betreffende aandelen vorig jaar heeft verkocht. Ook Vanenburg heeft vorig jaar pakketten Baan verkocht. Deze verkopen samen moeten het belang van Vanenburg eind 1999 onder 10 procent hebben gebracht. De woordvoerder wil niet zeggen bij welke bank Vanenburg de lening had opgenomen. Volgens zijn indicaties was het pakket dat de bank heeft verkocht minder dan 5 procent. Wie 5 procent van de aandelen van een beursgenoteerd bedrijf bezit, moet dat melden.

De verkopen van Vanenburg vielen samen met een verslechterende gang van zaken bij Baan, die begin januari tot een onverwachte aankondiging van een winstval leidde, alsmede tot het vertrek van bestuursvoorzitter M. Coleman. De koers van de aandelen Baan is sindsdien met 70 procent gedaald.

Vanenburg is een beleggingsmaatschappij van de gebroeders Baan, die twee jaar geleden uit de dagelijkse leiding van Baan stapten. Vanenburg investeert in technologiebedrijven.

De wet die grote beleggers tot meldingen verplicht als zij hun belangen in beursgenoteerde bedrijven verhogen of verlagen en daarbij specifieke grenzen overschrijden heeft "een belangrijke regulerende werking in de effectenmarkt", zegt De Vries. "Het heeft een belangrijke signaalwerking naar beleggend Nederland, zeker bij de gebroeders Baan."

Tot 1 januari kon de STE alleen strafrechtelijke vervolging vragen van overtreders van de wet, sindsdien zijn de sanctiemogelijkheden uitgebreid met boetes. De Vries oppert dat de overtreding van Vanenburg dit jaar heeft plaats gevonden, omdat beleggers doorgaans een of twee weken na hun aan- of verkopen de melding doen. Als die melding uitblijft, is sprake van een overtreding en kan de STE een boete opleggen. De STE geeft geen commentaar op zaken die individuele bedrijven betreffen.

NRC Webpagina's
16 juni 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad