U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Cahier Baan

Nieuws

Achtergrond

Bedrijfsprofiel

Links






Reacties

Beleggers boos op broers Baan

Door onze redacteur MENNO TAMMINGA
AMSTERDAM, 15 JUNI. Beleggers zijn woedend over het feit dat beleggingsmaatschappij Vanenburg Group van de gebroeders Baan de verkoop van grote pakketten aandelen in het softwarebedrijf Baan maandenlang heeft verdoezeld.

"Dit was wezenlijke informatie", zegt directeur P. de Vries van de Vereniging van effectenbezitters (VEB). "Beleggend Nederland heeft op deze manier vitale informatie gemist", zegt een prominente vermogensbeheerder. Vanenburg heeft in de tweede helft van vorig jaar aandelen Baan verkocht en zo zijn belang in het softwarebedrijf gereduceerd tot minder dan tien procent op 28 december. In juni was dat volgens Vanenburg nog twintig procent. Hoewel beleggers wettelijk verplicht zijn om het doorbreken van de grens van tien procent onverwijld te melden aan de beurswaakhond Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE), die deze informatie vervolgens openbaar maakt, is de officiële melding met als datum 28 december 1999 pas gisteren verschenen. De verkopen van Vanenburg vorig jaar vallen samen met verslechterende resultaten bij Baan zelf, die op 4 januari culmineerden in de aankondiging van een winstval en het onverwachte vertrek van bestuursvoorzitter M. Coleman. De koers van Baan stortte direct in elkaar en het bedrijf heeft zichzelf later te koop aangeboden, wat twee weken geleden resulteerde in een bod van het Britse Invensys van 2,85 euro per aandeel.

Vanenburg is de beleggingsmaatschappij van de twee broers/oprichters van Baan, die twee jaar geleden uit de dagelijkse leiding van Baan vertrokken. Vanenburg investeert in diverse technologiebedrijven. Vanenburg kon gistermiddag en vanochtend geen reactie geven.

Een woordvoerder van de STE wil niets zeggen over eventuele maatregelen tegen Vanenburg. Met ingang van 1 januari kan de beurswaakhond voor late meldingen boetes uitedelen. De melding van Vanenburg valt nog onder het oude regime, op basis waarvan de STE alleen strafrechtelijke vervolging door het Openbaar Ministerie kan vragen. De STE-woordvoerder wil daarover met een beroep op geheimhoudingsplicht voor individuele gevallen niets zeggen.

Ook aandeelhouder General Atlantic Partners, die twee vertegenwoordigers heeft in de raad van commissarissen van Baan, verkocht aandelen vorig jaar: in november ruim 1,5 miljoen aandelen.

NRC Webpagina's
15 juni 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad