U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Cahier Baan

Nieuws

Achtergrond

Bedrijfsprofiel

Links






Reacties

Technologisch brein blij met overname

'Baan is terug in de markt'


Na een lange zoektocht vindt Baan waarschijnlijk onderdak bij het Britse Invensys. Een interview met de kersverse topman van Baan. En met zijn nieuwe baas.

Door onze redacteur MICHIEL VAN NIEUWSTADT

AMSTERDAM, 8 JUNI. Ze geven elkaar de tijd om uit te praten: Laurens van der Tang, de algemeen directeur van Baan Software en Bruce Henderson, hoofd van de divisie van Invensys waarvan Baan vanaf augustus deel zal uitmaken als de overname slaagt. "Vertel jij dat maar", zegt Henderson een paar keer tijdens een interview in het Amsterdamse Sofitel. En dan neemt Van der Tang het woord. Bijvoorbeeld om toe te lichten dat Baan op eigen benen mag blijven staan. Het hoofdkantoor blijft in Barneveld, de merknaam gehandhaafd. En het hoofdkantoor van de divisie van Henderson verhuist naar Virginia waar nu nog Baans tweede, Amerikaanse, hoofdkwartier gevestigd is. " We zijn terug in de markt", zegt Van der Tang.

Met Van der Tang als topman behoudt Invensys het technologisch brein van Baan en een belangrijke medewerker van het eerste uur. Het Britse bedrijf hoopt de cultuur van Baan veilig te stellen. "We hebben ons afgevraagd wat die cultuur van Baan precies inhoudt", zegt Henderson. "En hoe we die zouden kunnen handhaven." Hij zegt dat hij tevens prijs stelt op contact met oprichters Jan en Paul Baan van het softwarebedrijf. "Onze bestuursvoorzitter heeft uitgebreid met ze gesproken. Zij hebben zich gecommitteerd hun aandelenbelang over te dragen. Dat doen ze met volle overtuiging. Maar wij zullen hun advies blijven inwinnen. En we zetten in feite hun werk voort."

De beoogde overname van Baan kwam vorige week als een verrassing. De koers van het aandeel Invensys kreeg een tik na de aankondiging. Wat moest een producent van zware schakelkasten en elektrische motoren met een softwarespecialist als Baan? "Die reactie hadden we verwacht", zegt Henderson. "Als wij duidelijk maken wat de bedoeling is van onze stap zal de koers wel weer opveren." Hij wijst erop dat Invensys na de overname twee miljard dollar genereert in softwarediensten en nog eens twee miljard in 'embedded systems', computerprogrammatuur die is verwerkt in chips of apparaten. Gezamenlijk vertegenwoordigen deze activiteiten een derde van de omzet. "Invensys is meer dan een system integrator [die computers en programmatuur implementeert]", zegt Van der Tang. "Het is ook een softwarebedrijf."

Reden voor enige scepsis onder aandeelhouders is ook dat Invensys bekend staat als een specialist in de procesindustrie, waar olie of chemicaliën verwerkt worden. Baan is van oudsher juist sterk in het automatiseren van productielijnen en de administratie die daaraan vast zit.

Volgens Henderson berust het beeld dat Invensys is gespecialiseerd in automatisering van de procesindustrie op een misverstand. "Een derde van onze klanten heeft te maken met processen waarbij dingen stapsgewijs gemaakt worden", zegt hij. "En vergeet u niet dat wij zelf beschikken over vierhonderd fabrieken." Henderson meent dat de automatisering van de procesindustrie en productielijnen naar elkaar toe groeien. De verschillende legoblokken waaruit bedrijfsprocessen zijn opgebouwd (logistiek, marketing, administratie) kunnen op een vergelijkbare manier worden aangepakt. "Van de programmatuur is 75 procent hetzelfde", zegt hij.

Onder de hoede van Invensys zal Baan volgens Henderson de kans krijgen zijn pakketten voor automatisering van relaties met toeleveranciers (Supply Chain Management) en klantbeheer (Customer Relationship Management) verder te ontwikkelen. Maar tegelijkertijd moet er stevig in de kosten gesneden worden. Met een kleine 4.300 personeelsleden van Baan telt de divisie van Henderson straks 12.000 werknemers. Dat aantal moet terug naar 11.000. "Natuurijk moet het meeste daarvan bij Baan vandaan komen", zegt Henderson.

Baan moet onder Invensys binnen een jaar weer winstgevend zijn. Over twee jaar moet er een operationele marge (bedrijfsresultaat als percentage van de omzet) worden gerealiseerd van tenminste tien procent. Eén grote opdracht is in elk geval binnen. Het is de bedoeling dat Invensys de software van Baan over de gehele linie gaat toepassen in eigen huis. Van der Tang schat dat die opdracht tien- tot vijftienduizend werkplekken kan opleveren [zogeheten seats] waar de software van Baan wordt geïnstalleerd: "Dat betekent dat Invensys een grotere klant wordt dan [Baans grootste en trouwste afnemer] Boeing."

NRC Webpagina's
8 juni 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad