U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Amerikaanse Verkiezingen 2000

Nieuws

Uitslagen

Kandidaten

Debatten

Voorrondes

Links

Lindsey topadviseur Bush

Belastingverlager


WASHINGTON, 4 JAN. Lawrence Lindsey, een van de belangrijke architecten van Bush' plan de belastingen in tien jaar met 1,3 biljoen dollar te verlagen, wordt economisch topadviseur van de nieuwe Amerikaanse president. Dat heeft de aanstaande president gisteren bekendgemaakt.

Lindsey, een voormalig gouverneur van de Federal Reserve (Fed), het Amerikaanse stelsel van centrale banken, staat bekend om zijn uitgesproken meningen . "Ik zie uit naar Larry's advies en raad", zei Bush gisteren. Lindsey wordt niet de voorzitter van de Raad van Economische Adviseurs, zoals wel werd verwacht, maar zal in het Witte Huis zelf het economische team van Bush aanvoeren.

Als gouverneur (van 1991 tot 1997) van de Fed brak Lindsey een lans voor de destijds onder president Reagan populaire 'aanbodeconomie' van belastingverlaging en deregulering. Hij stond toen bekend als een slim econoom en onafhankelijk denker, of ideoloog zoals zijn vijanden zeiden. Maar zijn kijk op monetaire politiek was genuanceerd en niet altijd makkelijk te voorspellen.

Toen de Amerikaanse regering afgelopen najaar meedeed aan de steunaankopen van de euro verklaarde Lindsey dat de dollar "de eerste valuta van de planeet" moest blijven. En tijdens de verkiezingscampagne hekelde hij de buitenlandse politiek jegens Japan, de zogeheten gaiatsu, waarbij buitenlandse (lees: Amerikaanse) druk Japan tot hervormingen moet aansporen. Hij pleitte voor een meer coöperatieve houding van de VS jegens de tweede economische macht ter wereld. Zijn uitspraak dat de antikartelpolitiek onder Clinton "radicaal" was, deed sommigen speculeren dat de regering-Bush in de opzienbarende rechtszaak tegen Microsoft een stap terug zou doen.

Lindsey heeft gedoceerd aan de universiteit van Harvard. Een door hem geschreven boek uit 1998, Economic Puppetmasters geheten, verraadt een sombere visie op de Amerikaanse economie, een mening die doorklinkt in de sombere uitspraken over de economie van de aanstaande vice-president, Dick Cheney, die waarschuwde voor een recessie - al verzachtte Cheney deze uitspraak later. Maar gisteren nog sprak Bush, gevraagd naar diens mening over de onverwachts snelle renteverlaging door de Fed, dat de Amerikaanse economie bezig was aan een duikvlucht. En in zijn boek voorspelt Lindsey hel en verdoemenis voor de wereldeconomie en Wall Street. Een vooruitzicht dat de belastingverlaging moet rechtvaardigen. (Reuters, AFP)

NRC Webpagina's
4 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad