U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Amerikaanse Verkiezingen 2000

Nieuws

Uitslagen

Kandidaten

Debatten

Voorrondes

Links

'Gore is beter maar Bush is veel aardiger'


Studenten keken vannacht naar het laatste debat tussen Al Gore en George W.Bush. Volgens peilingen won Gore, maar of dat helpt?

Door onze correspondent MARC CHAVANNES

WASHINGTON, 18 OKT. "Ik stem niet voor Bush maar voor zijn programma", zegt Santosh, een Californische economiestudent. Ben, de pet diepzinnig achterstevoren, is het met hem eens. Samen met een groep collega's van Stanford University lopen zij dit najaar stage bij het Washingtonse bestuurlijk apparaat.

Mét verschillende anderen stellen zij na het derde presidentiële debat van vannacht vast dat George W. Bush geen diepgaande kennis van de onderwerpen heeft, maar makkelijker aardig te vinden is dan Al Gore. De studenten die denken Democratisch te gaan stemmen, zijn het daar wel mee eens. Alleen hechten zij minder waarde aan likeability.

Mattie, die internationale betrekkingen en 'ethiek en maatschappij' studeert, is tot wanhoop gedreven door de gouverneur van Texas. Zij gooit de handen in de lucht: "Bush antwoordt op geen enkele vraag. Hij roept alleen maar: 'Ik kom niet uit Washington'. Voor mij had Gore nog feller mogen reageren. Ik ben diep bedroefd dat het Amerikaanse volk het niet ziet. Ik moet er niet aan denken dat deze man de westelijke wereld gaat leiden."

De studenten zitten om een groot tv-toestel. Het honkbal op een ander net lokt, maar twee weken vóór de verkiezingen roept de nationale kijkplicht hen naar het laatste openbare debat tussen George W. Bush en Al Gore. Zij kunnen de retorische refreinen dromen. Als Gore weer eens zegt dat Bush met zijn belastingverlaging voor de rijken geen geld overhoudt voor het sociale plan dat hij ook belooft, vullen zij de tekst moeiteloos aan. Zodra Bush een moeilijk woord in de mond neemt, staan zij klaar het voor hem uit te spreken.

Na afloop vindt iedereen dat de tamme Gore van het tweede debat, vorige week, weer vervangen was door de felle Democraat van het eerste debat, twee weken geleden, maar zonder het opzichtig zuchten. Bush leek in dit belangrijke debat uiterst ingetogen, alsof hij zijn tekst niet wilde verspelen door op vragen te antwoorden. Wat sommige tv-commentatoren na afloop 'een uiterst gedisciplineerde kandidaat' noemden, was voor de meeste studenten meer een kandidaat die niet altijd wist waar het over ging. Toch maken de meesten zich daar niet veel zorgen over. Andres, die internationale betrekkingen studeert en zich politiek een 'onafhankelijke' noemt, zocht vannacht naar "een reden om Al Gore te stemmen. Ik heb hem niet gevonden".

NRC Webpagina's
18 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad