U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Amerikaanse Verkiezingen 2000

Nieuws

Uitslagen

Kandidaten

Debatten

Voorrondes

Links

Veel 'feiten' zijn losse flodders

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 3 OKT. In hun eerste tv-debat zullen de presidentskandididaten Al Gore en George W. Bush de kijkers thuis vannacht bestoken met een ruim arsenaal aan 'verpletterende feiten'. Maar volgens The Washington Post van vandaag zijn veel van die zogenaamde onaantastbare waarheden niet meer dan het retorisch equivalent van de Patriot-raketten tijdens de Golf- oorlog. Ze verlichtten de hemel en maakten bij de eerste aanblik grote indruk. Maar bij nadere beschouwing blijkt dat ze vaak hun doel hebben gemist.

Enkele 'feiten' die Gore en Bush tijdens deze presidentscampagne steeds opnieuw debiteren en die aantoonbaar bezijden de waarheid zijn.

  • Gore: "Toen president Clinton en ik het heft in handen namen, zat het land in een extreem diepe recessie."

    In werkelijheid was de recessie al voorbij toen Clinton in januari 1993 aan het bewind kwam. De recessie die het land net achter de rug had, was een van de kortste en minst diepe van de afgelopen eeuw.

  • Bush: Belastingverlaging is noodzakelijk want " de nationale belastingen zijn hoger dan ze in vredestijd ooit zijn geweest".

    Belastingverlagingen onder Reagan en Clinton hebben de belastingdruk voor veel Amerikanen aanzienlijk verminderd. Meer dan eenderde van de belastingplichtigen betaalt helemaal geen nationale belasting. Een doorsnee-gezin van vier personen met een modaal jaarinkomen van 54.900 dollar, spendeert minder dan tien procent aan nationale belasting, het laagste peil in 35 jaar. De rijken betalen in de VS het leeuwendeel van de nationale belastingen. De rijkste 20 procent van de bevolking levert ongeveer 80 procent van de belasting. De rijkste één procent van de bevolking tekent voor 30 procent van de belasting.

  • Bush: "ik vind, en dat is een principekwestie, dat niemand in Amerika meer dan eenderde van zijn of haar inkomen aan de nationale overheid mag kwijt zijn."

    In werkelijkheid geeft nu al vrijwel niemand in de Verenigde Staten meer dan eenderde van zijn inkomen aan nationale belasting uit, zelfs veel mensen niet die meer dan een miljoen dollar per jaar verdienen.

  • Gore: Van de belastingverlaging die Busch voorstelt, kan een gemiddeld gezin niet meer kopen dan "een diet Coke per dag".

    Gore gaat bij die rekensom uit van een modaal jaarinkomen van 19.500 dollar. In werkelijkheid is het modaal jaarinkomen meer dan twee keer zo hoog.

  • NRC Webpagina's
    3 oktober 2000

        Bovenkant pagina

    NRC Webpagina's © NRC Handelsblad