U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Amerikaanse Verkiezingen 2000

Nieuws

Uitslagen

Kandidaten

Debatten

Voorrondes

Links

Geen steun voor Bush

McCain is 'down' maar nog niet 'out'

Door onze correspondent
WASHINGTON, 10 MAART. Hoewel hij zijn verkiezingscampagne opschort, geeft de verslagen Amerikaanse presidentskandidaat John McCain de strijd nog niet helemaal op. Dat bleek gisteren op zijn persconferentie in Arizona.

McCain spreekt voorlopig nog geen steun uit voor de kandidatuur van George W. Bush, zijn zegevierende rivaal in de Republikeinse voorverkiezingen. Wel feliciteerde hij Bush gisteren. Op een persconferentie in Arizona maakte McCain, die senator voor die staat is, bekend dat hij "geen actieve kandidaat" meer is en dat hij Bush het beste wenst. "Hij verdient de beste wensen van iedere Amerikaan." Een meerderheid van de Republikeinse kiezers heeft duidelijk gemaakt dat Bush hun eerste keus is, aldus McCain, "en ik respecteer hun beslissing".

Door zijn campagne op te schorten, en niet definitief te staken, blijft McCain in aanmerking komen voor subsidie van de overheid. Hij onderstreepte dat hij niet overweegt om de Republikeinse Partij de rug toe te keren. En hij zei zich bevoorrecht te voelen dat hij kandidaat kon zijn "voor het hoogste ambt in het beste land in de geschiedenis van de mensheid". Hij beloofde dat hij zijn "kruistocht" voor hervorming van het politieke systeem in de Senaat zal voortzetten. Bush, die campagne voerde in Colorado, bedankte McCain in een kort telefoongesprek.

Bij de Democraten trok oud-senator Bill Bradley zich gisteren zoals verwacht terug uit de strijd. Anders dan McCain schaarde hij zich wèl achter zijn rivaal in de voorverkiezingen, vice-president Al Gore. Terugkijkend op zijn strijd met Gore zei Bradley dat er "verdraaiingen en negatieve uitlatingen" zijn geweest.

"Ik hoop dat Gore straks in de presidentsverkiezingen een betere campagne zal voeren." Toch zegde Bradley de vice-president zijn "volledige steun" toe voor de verkiezingen in november. Hij wilde niet zeggen of hij in de toekomst zèlf nog eens een gooi naar het presidentschap zal doen. Voor de functie van vice-president zei hij niets te voelen. "We zijn verslagen, maar de zaak waarvoor ik me kandidaat heb gesteld is niet verslagen. Die kan niet door één nederlaag, en ook niet door honderd nederlagen worden verslagen." Hij doelde op zijn pleidooi om de financiering van verkiezingscampagnes op de helling te zetten en te zorgen dat alle Amerikanen verzekerd zijn tegen ziektekosten. In een reactie dankte Gore Bradley voor zijn steun.

NRC Webpagina's
10 maart 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad