U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Amerikaanse Verkiezingen 2000

Nieuws

Uitslagen

Kandidaten

Debatten

Voorrondes

Links

Lid van Amerika's politieke adel


Net als George W. Bush (zoon van een president en kleinzoon van een senator) maakt Al Gore deel uit van Amerika's informele politieke adel. Zijn geboorte, op 31 maart 1948, was voorpaginanieuws voor de Nashville Tennessean. De krant had van Albert Gore Sr., senator voor Tennessee, te horen gekregen: "Als ik een zoon krijg wil ik niet dat het nieuws op een binnenpagina wordt weggestopt." En dus troffen de lezers op pagina één de kop: 'Well Mr. Gore, Here He Is'.

Albert Arnold Gore Jr. groeide op in een hotel in de voorname Washingtonse buurt Embassy Row. Zijn ouders, Albert senior en zijn vrouw Pauline, koesterden grote verwachtingen van hun enige zoon (ze hadden ook een bijna tien jaar oudere dochter). Aan tafel zitten als er staatslieden kwamen eten, was deel van zijn opvoeding.

Gore ging naar de keurige, particuliere St. Albans School in Washington, maar zijn vakanties bracht hij door op de boerderij van zijn ouders in Tennessee, waar hij keihard moest werken. Zijn vader, een self made man, wilde voorkomen dat zijn zoon zijn wortels vergat en hem discipline bijbrengen.

Gore studeerde politicologie aan Harvard (waar hij een scriptie schreef over de invloed van televisie op de presidentsverkiezingen) en Vanderbilt University, waar hij afstudeerde als jurist. Hoewel hij fel tegen de oorlog in Vietnam was, ging hij, 22 jaar oud, in dienst om zijn vader problemen te besparen.

Journalist werd hij na terugkeer in de Verenigde Staten - van 1973 tot 1976 bij de Nashville Tennessean. In 1976 werd Gore gekozen in het Huis van Afgevaardigden, in 1985 in de Senaat. In 1988 deed hij een vergeefse gooi naar de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen. In 1992 koos Bill Clinton hem als running mate en sinds 1993 is Gore vice-president. Hij is getrouwd met Mary Elizabeth "Tipper" Gore. Ze hebben drie dochters en een zoon.

NRC Webpagina's
6 maart 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad