U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Amerikaanse Verkiezingen 2000

Nieuws

Uitslagen

Kandidaten

Debatten

Voorrondes

Links

'Makelaar in onverdraagzaamheid'

McCain haalt fel uit naar religieus rechts

Door onze correspondent
WASHINGTON, 29 FEBR. De Amerikaanse presidentskandidaat John McCain heeft gisteren een felle aanval gedaan op conservatieve christenen, die sinds begin jaren tachtig een belangrijke rol spelen in de Republikeinse partij. McCain noemde televisiedominee Pat Robertson, een aanhanger van zijn rivaal George W. Bush, "een makelaar in onverdraagzaamheid" die verdeeldheid zaait en zich on-Amerikaans gedraagt.

Religieuze sentimenten zijn de afgelopen weken een steeds grotere rol gaan spelen in de bittere strijd die Bush en McCain voeren om de Republikeinse nominatie voor de presidentsverkiezingen. Bush heeft de steun van de meeste streng conservatieve protestanten. McCain verwijt Bush dat hij zijn politieke lot heeft verbonden aan religieuze fanatici.

Bush hoopte dit weekeinde een einde te maken aan een controverse over een toespraak die hij begin deze maand hield aan de evangelische Bob Jones Universiteit in South Carolina, een instelling die interraciale verhoudingen verbiedt en het katholicisme beschouwt als een verwerpelijke sekte. Bush verontschuldigde zich in een brief aan de kardinaal van New York dat hij zijn toespraak niet had aangegrepen om afstand te nemen van deze antikatholieke sentimenten en raciale vooroordelen.

Maar daarmee bleek de zaak niet afgedaan voor McCain. Vorige week in Michigan had McCain dankbaar gebruik gemaakt van de affaire om Bush zwart te maken bij katholieken. Kiezers werden opgebeld met de waarschuwing dat Bush zich inliet met antikatholieke fanatici. McCain zei eerst niets van die actie te hebben geweten, maar bleek die later persoonlijk te hebben goedgekeurd.

Gisteren hekelde McCain opnieuw de band van Bush met uiterst conservatieve christenen. In een toespraak in Virginia, niet ver van de plaats waar de Christian Coalition van Pat Robertson haar hoofdkwartier heeft, waarschuwde hij zijn partij tegen Robertson en collega-dominee Jerry Falwell (oprichter van de Moral Majority), die even extreem zouden zijn als de omstreden zwarte leiders Al Sharpton en Louis Farrakhan aan de linker kant van het politieke spectrum. Robertson had McCain in Michigan aangevallen in een telefonische campagne, waarin hij kiezers waarschuwde dat de voorzitter van McCains campagne, de oud-senator Warren Rudman, een "kwaadaardige fanatiekeling" is die christelijk rechts belastert.

Maar de Republikeinse partij, zei McCain gisteren, "is de partij van Ronald Reagan, niet van Pat Robertson. We zijn de partij van Abraham Lincoln, niet van Bob Jones." Hij noemde Bush "een Robertson- Republikein", terwijl hijzelf "een Reagan-Republikein" zou zijn.

Vandaag worden er Republikeinse voorverkiezingen gehouden in de deelstaten Washington, Virginia en North Dakota, volgende week (Super Tuesday) zijn Californië, New York en elf andere staten aan de beurt.

NRC Webpagina's
29 februari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad