U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Amerikaanse Verkiezingen 2000

Nieuws

Uitslagen

Kandidaten

Debatten

Voorrondes

Links

John Sidney McCain III


Het leven van John Sidney McCain III (geboren in 1936) is nauw verweven met de Amerikaanse marine. Zijn vader en grootvader waren vier-sterren-admiraal, zélf diende hij van 1958 tot 1980 in de marine en bereik te hij de rang van kapitein. Hij was 31 jaar toen hij tij dens de Vietnam-oorlog als gevechtspiloot werd neer geschoten boven Hanoi.

Zwaar gewond bracht hij vijfeneenhalf jaar in krijgs gevangenschap door. Toen hij in 1973 werd vrijgelaten, bleken zijn verwondingen een voortzetting van zijn loopbaan als piloot onmogelijk te maken. Nog altijd kan hij zijn handen niet hoger dan optillen zijn schou ders, waardoor hij bijvoorbeeld niet in staat is om zelf zijn haar te kammen.

Als lobbyist voor de marine op Capitol Hill kreeg hij de smaak van de politiek te pakken. In 1982 won hij een zetel in het Huis van Afgevaardigden in Arizona, de staat van zijn tweede vrouw Cindy met wie hij in 1980 was getrouwd (William Cohen, de huidige minister van Defensie, en Gary Hart, voormalig presidentskandi daat en senator, waren zijn getuigen).

Met gemak won hij in 1986 een zetel in de Senaat. Als senator is hij voorzitter van de belangrijke Com merce Committee, die gaat over alle vormen van com mercieel transport en verkeer (luchtvaart, wegvervoer, spoorwegen) en telecommunicatie. Hij heeft een grote belangstelling voor de problematiek van de indianen (Arizona heeft een van de hoogste percentages indianen in het land), en van 1995 tot 1996 was hij voorzitter van de de commissie voor Indiaanse Zaken. McCain is lid van de commissie voor de strijdkrachten en geldt als zeer gezaghebbend Congreslid op het gebied van de bui tenlandse politiek. Hij heeft uit zijn twee huwelijken ze ven kinderen, van wie er één is geadopteerd.

NRC Webpagina's
26 februari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad