U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Amerikaanse Verkiezingen 2000

Nieuws

Uitslagen

Kandidaten

Debatten

Voorrondes

Links

Vijandige overname dreigt

Door onze correspondent
GREENVILLE, 18 FEBR. De populaire, rechtse radiopresentator Rush Limbaugh luidt al dagen de noodklok. De Republikeinse voorverkiezingen worden bedreigd door een vijandige overname. Amerikanen met een zwak voor samenzweringstheorieën kunnen hun hart ophalen.

Limbaugh, een conservatieve Republikein die zijn politieke voorkeur dagelijks drie uur lang in de microfoon tettert, is een aanhanger van George W. Bush. De conservatieve agenda is bij Bush in goede handen, verzekert Limbaugh zijn luisteraars. McCain is een populist, een propagandist van de klassenstrijd, die de prachtige belastingverlaging van Bush afschildert als "lastenverlichting voor de rijken". Dat McCain in menig opzicht conservatiever is dan Bush, mag hem niet redden van Limbaughs toorn.

Nu alle peilingen suggeren dat de twee rivalen in South Carolina evenveel steun hebben, moet Limbaugh het ondenkbare onder ogen zien: dat deze van oudsher oer-conservatieve deelstaat de zege wel eens aan de gouverneur van Texas zou kunnen onthouden. En als Bush hier verliest, hoe valt McCain dan nog te stoppen? Maar dat is nog niet het ergste. Het ergste is dat de Democraten, "onze vijanden", een sleutelrol in de uitkomst kunnen spelen. Omdat de voorverkiezingen in South Carolina "open" zijn kan iedereen die als kiezer is ingeschreven zijn stem uitbrengen, een levenslange Democraat net zo goed als een verstokte Republikein. En de Democraten, dat begrijpt een kind, zullen hun best doen om de Republikeinen op te zadelen met een kandidaat waar echte conservatieven niet voor warm lopen. Met zijn luisteraars dicussieert Rush over de vraag of de pro-McCain-Democraten heimelijk gedreven worden door oprechte bewondering voor McCain, of door de overtuiging dat hij in november een zwakkere tegenstander is voor de Democratische kandidaat, Al Gore of Bill Bradley. Sommige Democratische leiders zouden hun partijgenoten daarom hebben opgeroepen vooral aan de Republikeinse voorverkiezingen deel te nemen en de positie van Bush te ondergraven.

Een complicerende factor bij deze complottheorie komt van Limbaughs luisteraars, doorgaans types die wedijveren wie het conservatiefst is. Dezer dagen wordt er opmerkelijk veel naar het programma opgebeld door luisteraars die zeggen dat ze door-en-door linkse Democraten zijn, die nu - om alle bovengenoemde redenen - voor McCain zullen stemmen. Het bewijs van de samenzwering?

Limbaugh ruikt "een rat", hij voelt nattigheid. Zijn de bellers wel echte Democraten? Zijn het geen McCain-mensen, die twijfelaars over de streep willen trekken? Of Bush-mensen, die willen laten zien dat het fenomeen-McCain steunt op linkse gelegenheidsstemmers? Het wachten is nog op een theorie dat Hillary Clinton er achter zit.

NRC Webpagina's
18 februari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad