U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Amerikaanse Verkiezingen 2000

Nieuws

Uitslagen

Kandidaten

Debatten

Voorrondes

Links

Verkiezingen VS

Scheuring in partij Trump en Ventura

Door onze correspondent JUURD EIJSVOOGEL
WASHINGTON, 14 FEBR. In de partij die een derde stroming in de Amerikaanse politiek wil zijn is dit weekeinde een ernstige scheuring opgetreden.

De populairste politicus van de Hervormingspartij, gouverneur Jesse Ventura van Minnesota, heeft zijn lidmaatschap opgezegd. Donald Trump zal zich niet kandidaat stellen voor het presidentschap.

De verdeeldheid in de Hervormingspartij, die acht jaar geleden werd opgericht door de Texaanse miljardair Ross Perot, smeulde al meer dan een jaar. De groep kampte met onduidelijkheid over de politieke richting, een gebrekkige organisatie en meningsverschillen over de rol van oprichter Perot. De problemen werden op de spits gedreven toen de conservatieve commentator Pat Buchanan dit najaar uit de Republikeinse partij stapte en aankondigde dat hij als kandidaat van de Hervormingpartij wil deelnemen aan de presidentsverkiezingen.

Ventura, een voormalig show-worstelaar die in 1998 tegen alle verwachtingen in tot gouverneur van Minnesota werd gekozen, staat een veel gematigder politiek voor dan de uiterst rechtse Buchanan. Als alternatief voor Buchanan opperde hij Donald Trump als presidentskandidaat, de Newyorkse projectontwikkelaar en casino-koning. Maar Ventura kon geen greep krijgen op het partij-apparaat en vrijdag vertrok hij, naar eigen zegging uit walging over het vooruitzicht dat Buchanan de nominatie van zijn partij zou krijgen.

Een dag later ontaardde een bijeenkomst van het partijbestuur in Tennessee in een luidruchtige en bijna gewelddadige confrontatie tussen de twee vleugels, waarbij de politie herhaaldelijk tussenbeide dreigde te komen. Aanhangers van Perot en Buchanan slaagden er met grote meerderheid in (met 109 tegen 31 stemmen) om de partijvoorzitter, een bondgenoot van Ventura, af te zetten. Als nieuwe voorzitter werd Pat Choate gekozen, de voorzitter van Buchanans campagne en in 1996 de kandidaat voor het vice-presidentschap van Ross Perot.

De crisis vindt plaats tegen de achtergrond van de Republikeinse en Democratische voorverkiezingen, waar John McCain en Bill Bradley met succes vissen in de vijver van Hervormingspartij. Beide kandidaten pleiten er onder meer voor om de manier waarop verkiezingscampagnes gefinancierd worden op de helling te zetten, een van de grote doelstellingen van de Hervormingspartij. Ventura wil zijn lokale afdeling nu omvormen tot Onafhankelijkheidspartij, Trump zal volgens het persbureau AP vandaag aankondigen dat hij ervan afziet een gooi naar het presidentschap te doen.

Het doel van de partij is om een krachtige derde stroming in de Amerikaanse politiek te worden. Bij de presidentsverkiezingen in 1992 behaalde Perot 19 procent van de stemmen, vier jaar later nog maar acht procent. In het openbaar heeft Perot zich nog niet over de problemen van zijn partij en de mogelijke presidentskandidaten uitgelaten. Veel van zijn bondgenoten steunen Buchanan, maar zelf heeft Perot niet uigesloten dat hij een derde keer een gooi naar het Witte Huis zal doen.

Wie de kandidaat van de Hervormingspartij ook is, hij komt dankzij Perots resultaat in 1996 in aanmerking voor 12,6 miljoen dollar aan overheidssteun. Ventura zei gisteren op de televisie dat hij grote verwantschap voelt met de Republikeinse presidentskandidaat John McCain.

NRC Webpagina's
14 februari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad