U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Amerikaanse Verkiezingen 2000

Nieuws

Uitslagen

Kandidaten

Debatten

Voorrondes

Links

Na plaagpeilingen

McCain klaagt over trucs Bush

Door onze correspondent
WASHINGTON, 11 FEBR. Nu de spanning in de Amerikaanse voorverkiezingen oploopt, troeven kandidaten elkaar af met omstreden methodes. John McCain verwijt George W. Bush dat hij gebruik maakt van push polls, of plaagpeilingen.

Een plaagpeiling is een beproefde manier om een rivaal per telefoon bij de kiezers zwart te maken, zonder dat de media dat in de gaten hebben. Onder het mom dat ze een opiniepeiling uitvoeren, bellen telemarketing- bureaus in opdracht van kandidaat-X kiezers op met suggestieve vragen over kandidaat-Y. Zou u voor kandidaat-Y stemmen, kunnen ze bijvoorbeeld vragen, als u wist dat Y veroordeeld is voor rijden onder invloed? Y hoeft daar helemaal niet voor veroordeeld te zijn, het is immers maar een opinie-onderzoek. Maar het zaad van de twijfel over de betrouwbaarheid van Y is dan wel gezaaid.

De bedoeling van dergelijke push polls is dus niet om meningen te peilen, maar om kiezers in de richting van een bepaalde kandidaat de duwen. In 1996 maakte de Republikeinse kandidaat Bob Dole in New Hampshire met succes van dergelijke "peilingen" gebruik om zijn rivaal Lamar Alexander zwart te maken. Tijdens een verkiezingsbijeenkomst van John McCain in South Carolina stond gisteren een vrouw op die zei dat haar 14-jarige zoon, een padvinder en een bewonderaar van McCain, hevig overstuur was geraakt door een push poll van het Bush-kamp. De jongen was bijna in tranen, aldus zijn moeder, toen een beller McCain "een oplichter, een leugenaar en een bedrieger" noemde. "Ik was zo kwaad, dat ik de hele nacht niet kon slapen", aldus de vrouw. McCain verzekerde haar dat hijzelf nooit dergelijke methodes zou gebruiken. Hij zei dat Bush van een zo goede familie komt, dat hij dergelijke praktijken niet zou moeten tolereren.

Bush erkende dat zijn medewerkers kiezers telefonisch benaderen, maar hij ontkende dat de campagne iets te maken heeft met de telefoontjes waar de vrouw zich bij McCain over beklaagde. "Ik geloof niet dat mijn campagne hier iets mee van doen heeft", zei Bush, "en als iemand het toch doet, dan wordt hij ontslagen." Bush maakte de teksten openbaar die zijn medewerkers bij hun telefooncampagne in South Carolina gebruiken. De meest negatieve passage daarin is de waarschuwing: "Laat u niet misleiden door de negatieve campagne-tactiek van McCain." Politieke analisten wijzen erop dat campagnes vaak worden bijgestaan door sympathiserende organisaties, die formeel geen banden met de kandidaat hebben, maar zich wel inspannen om hem een overwinning te bezorgen.

Volgens medewerkers van Bush wil McCain alleen de aandacht afleiden van een grote bijeenkomst van zijn geldschieters in Washington. Volgens Bush is McCain een huichelaar, omdat hij in zijn toespraken tekeer gaat tegen lobbyisten en de invloed van geldschieters op de politiek, terwijl allerlei lobbyisten een grote rol spelen in zijn campagne en geldschieters de campagne gaande houden. Bush en McCain zijn verwikkeld in een felle strijd in South Carolina, waar de Republikeinen op 19 februari een voorverkiezing houden. Ook kiezers die niet als aanhanger van een van de twee partijen geregistreerd staan mogen meedoen aan de Republikeinse voorverkiezing.

NRC Webpagina's
11 februari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad