U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Amerikaanse Verkiezingen 2000

Nieuws

Uitslagen

Kandidaten

Debatten

Voorrondes

Links

Steve Forbes uit de race om presidentschap VS

Door onze correspondent
WASHINGTON, 10 FEBR. De conservatieve Republikeinse uitgever Steve Forbes trekt zich terug uit de voorverkiezingen voor het Amerikaanse presidentschap. Forbes, die ook in 1996 al vergeefs een gooi deed naar de Republikeinse nominatie, heeft bij elkaar zo'n zeventig miljoen dollar van zijn eigen geld in zijn twee campagnes gestoken.

Zonder Forbes zijn er nog drie Republikeinse kandidaten over: koploper George W. Bush, zijn sterk opkomende rivaal John McCain en de uiterst conservatieve, marginale kandidaat Alan Keyes. Waarnemers beschouwen het vertrek van Forbes als een opsteker voor Bush, omdat de behoudende aanhang van Forbes zich meer verwant voelt met Bush dan met McCain.

Het besluit van Forbes kwam een dag na zijn teleurstellende resultaat bij de voorverkiezingen in Delaware. Hoewel hij intensief campagne had gevoerd kreeg hij niet meer dan twintig procent van de stemmen.

Forbes vloog gisteren naar zijn woonplaats in New Jersey, waar hij vandaag een toelichting zal geven op zijn besluit. Leiders van de Republikeinse partij hopen dat de vermogende Forbes in november zal meedingen naar een Senaatszetel voor New Jersey die vrijkomt.

Forbes wierp zich in 1996 in de presidentsverkiezingen zonder enige politieke ervaring, maar met een plan om het systeem van de inkomstenbelasting te vervangen door een flat tax. Deze keer probeerde Forbes vooral conservatieve christenen voor zich te winnen, bijvoorbeeld met zijn anti-abortus standpunt.

NRC Webpagina's
10 februari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad