U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Amerikaanse Verkiezingen 2000

Nieuws

Uitslagen

Kandidaten

Debatten

Voorrondes

Links

Na zege in New Hampshire

McCain stijgt in peilingen als een komeet

Door onze correspondent
WASHINGTON, 4 FEBR. De populariteit van de Amerikaanse presidentskandidaat voor de Republikeinen John McCain stijgt snel, na zijn onverwachts grote zege bij de voorverkiezingen in New Hampshire.

In South Carolina, waar de Republikeinen op 19 februari voorverkiezingen houden, heeft McCain zijn achterstand van 20 punten op George W. Bush jr. in enkele dagen omgezet in een kleine voorsprong, aldus een opiniepeiling die gisteren bekend werd.

Volgens de peiling zou McCain op 44 procent van de Republikeinse stemmen kunnen rekenen en Bush, die gesteund wordt door vrijwel het hele Republikeinse partijapparaat, op slechts 39 procent. Begin december had McCain nog een achterstand van vijftig punten in South Carolina, een staat die dinsdag door Bush nog omschreven werd als Bush-country.

Beide kandidaten zijn vanuit New Hampshire meteen naar South Carolina gevlogen om daar intensief campagne te voeren. Bush, de aangeslagen koploper, deed zijn best om McCain in de conservatieve staat af te schilderen als een Republikein met linkse ideeën. Om zijn eigen conservatieve reputatie op te vijzelen hield Bush zijn eerste toespraak in South Carolina aan de Bob Johnston Universiteit. Deze universiteit staat bekend als bolwerk van christelijk conservatisme, waar verhoudingen tussen studenten van verschillende rassen verboden zijn.

Oud-vice president Dan Quayle, die zelf even heeft meegedaan aan de strijd om de Republikeinse nominatie, sprak gisteren zijn steun uit voor Bush. Een andere conservatieve Republikein, Gary Bauer, trekt zich vandaag naar verwachting terug uit de race, na zijn slechte resultaat in New Hampshire waar hij slechts één procent van de stemmen behaalde.

De overwinning van McCain in New Hampshire blijkt niet alleen een impuls voor zijn populariteit te zijn, ook zijn verkiezingskas vaart er wel bij. In de eerste 24 uur na de uitslag kwam er via zijn website op Internet meer dan 600.000 dollar aan donaties binnen. Meer dan 4.000 vrijwilligers meldden zich bij de campagne. Maar Bush heeft nog altijd een veel omvangrijker campagne-organisatie, en beschikt over zo'n 31 miljoen dollar, ongeveer vier keer zoveel als McCain. Op 8 februari wordt een Republikeinse voorverkiezing gehouden in Delaware, maar McCain zal daar geen campagne voeren. In de staat New York haalde McCain gisteren een belangrijke procedurele overwinning. Van oudsher bestaan daar complexe regels en strenge eisen voor kandidaten bij voorverkiezingen, waardoor de favoriete kandidaat van de partijbonzen weinig concurrentie heeft. Gouverneur Pataki weigerde McCain aanvankelijk in een aantal kiesdistricten op het stembiljet te zetten, voor McCain reden om een rechtszaak te beginnen. De kritiek nam de afgelopen dagen zo sterk toe, dat Pataki gisteren zwichtte en zei dat hij McCain toch wil toelaten.

NRC Webpagina's
4 februari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad