U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Amerikaanse Verkiezingen 2000

Nieuws

Uitslagen

Kandidaten

Debatten

Voorrondes

Links

Voorverkiezingen

WASHINGTON POST

[...]Het resultaat van de voorverkiezingen in New Hampshire heeft aangetoond dat in de strijd om de Republikeinse nominatie Bush jr te verslaan is. De campagne van Bush had de steun van het partij- establishment in New Hampshire en gaf veel meer geld uit aan commercials dan zijn concurrent McCain zich kon veroorloven. Maar Bush bereikte een slecht resultaat, niet alleen door de onafhankelijke kiezers, maar ook als gevolg van het stemgedrag van de geregisteerde Republikeinen. Zijn nederlaag tegenover McCain, gecombineerd met het wegvallen van zijn voorsprong op de Democraat Gore - zoals naar voren is gekomen in hypothetische opiniepeilingen, hebben de glans afgehaald van het 'zekere-winnaar' imago van Bush.

[...]De overwinning van McCain is tevens een overwinning van de programmapunten die hij aan de orde heeft gesteld. De hervorming van de campagnefinanciering was een van de belangrijkste strijdpunten van McCain. Daarmee verschilde hij ook het meest van de anti- hervormingsgezinde Bush. De door McCain voorgestelde belastingverlagingen zijn gering vergeleken bij de voorstellen van Bush op dit terrein. Desondanks kreeg hij hiervoor de steun van de toch als anti-belasting bekendstaande kiezers van New Hampshire. De overwinning van McCian heeft duidelijk gemaakt dat de kiezers belang hechten aan karakter.

NEW YORK TIMES

[...]Het is ontegenzeggelijk zo dat New Hampshire bekend staat als de plek waar kortdurende partijpolitieke revoltes eindigen en dromen in rook opgaan. Toch was het dit jaar anders. Er heerste een andere atmosfeer dan bij andere voorverkiezingen toen het stemgedrag beheerst werd door boosheid over de economische recessie of het verwijnen van industrieën. Dit jaar gaven de kiezers na de mismoedig makende schandalen van Clinton blijk van een frisse kijk op leiderschap en karakter. Ze hielden zich ook bezig met de vraag wat er moet gebeuren met zaken als het begrotingsoverschot, het pensioenstelsel, de gezondheidszorg en het onderwijs. Over al deze onderwerpen hebben de kiezers de agenda bepaald voor een breder en langduriger nationaal debat.

NRC Webpagina's
3 februari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad