U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Amerikaanse Verkiezingen 2000

Nieuws

Uitslagen

Kandidaten

Debatten

Voorrondes

Links

Onverwacht grote zege voor McCain in New Hampshire

Door onze correspondent
MANCHESTER, 2 FEBR. De Republikeinse senator John McCain heeft gouverneur George W. Bush gisteren een onverwacht zware nederlaag toegebracht bij de voorverkiezingen in New Hampshire. Bij de Democraten won vice-president Gore met een kleine meerderheid van senator Bill Bradley.

De uitslag was een grote tegenslag voor Bush, tot nog toe de grote favoriet om de Republikeinse kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen te worden. Bush feliciteerde "mijn vriend John McCain" met zijn overwinning. Maar hij verzekerde zijn aanhangers dat hij nog steeds van plan is om het Witte Huis te veroveren.

McCain kondigde aan dat hij nu "een nationale kruistocht" zal voeren voor hervorming van het politieke systeem. Vooral de manier waarop politici hun campagnes financieren moet volgens McCain op de helling. "We hebben Washington een krachtige boodschap gestuurd dat er verandering op til is", verklaarde hij triomfantelijk toen de omvang van zijn zege bekend was geworden. McCain kreeg bijna de helft van alle Republikeinse stemmen (49 procent). Bush kreeg 30 procent, Steve Forbes niet meer dan 14, Alan Keyes zes en Gary Bauer één procent. In de Democratische race kreeg Gore 52 procent en Bradley 48.

Gore zei dat de felle strijd met Bradley in New Hampshire hem tot een sterkere kandidaat heeft gemaakt. "En jullie hebben nog niets gezien", riep hij zijn aanhang toe. Bradley, die vorige week de eerste voorronde in Iowa met veel groter verschil verloor, is niet van plan om de strijd op te geven. "Ik heb Al Gore gefeliciteerd, maar we staan te popelen om de strijd voort te zetten", aldus Bradley. De laatste dagen van de campagne in New Hampshire zette Bradley een felle persoonlijke aanval in op Gore, die onbetrouwbaar zou zijn en niet verkiesbaar wegens zijn rol in het schandaal van de fondsenwerving onder president Clinton.

De opkomst bij de voorverkiezingen in New Hampshire was hoog. Veel kiezers die niet als Republikein of Democraat geregistreerd stonden, stemden voor McCain en in minder grote aantallen ook voor Bradley. Maar McCain dankt zijn overwinning niet alleen aan deze zogeheten onafhankelijken. Ook onder geregistreerde Republikeinen haalde hij een meerderheid, wat des te opmerkelijker is omdat vrijwel het hele Republikeinse partijapparaat achter Bush staat. Vannacht vertrok McCain meteen naar South Carolina, waar de Republikeinen op 19 februari de volgende belangrijke voorverkiezing houden. Meteen al zette hij de toon voor zijn campagne: "Dit is het begin van het einde van de politiek van verdraaiingen van Bill Clinton en Al Gore." Voor de Democraten is de volgende belangrijke datum 7 maart.

NRC Webpagina's
2 februari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad