U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Amerikaanse Verkiezingen 2000

Nieuws

Uitslagen

Kandidaten

Debatten

Voorrondes

Links

Dole slaat terug

Door onze correspondent
MANCHESTER, 1 FEBR. Met een kleine wraakactie is Bob Dole even terug in New Hampshire. De voormalige senator, tegenwoordig bekend om zijn rol in de reclame-campagne van de potentiepil Viagra, heeft zich in de Republikeinse voorverkiezingen gemengd om een oude rekening te vereffenen.

Vier jaar geleden was Dole koploper in de strijd om de Republikeinse nominatie. Maar een van zijn rivalen, de steenrijke uitgever Steve Forbes, overspoelde de televisie in New Hampshire met reclamespotjes die hem genadeloos zwart maakten. Dole zou allerlei belastingverhogingen hebben gesteund en een typische vertegenwoordiger zijn van de insiders-cultuur in Washington.

Dole verloor de voorverkiezingen in New Hampshire tegen de conservatieve commentator Pat Buchanan (Forbes werd vierde). Toen hij een paar maanden later uiteindelijk toch de Republikeinse nominatie in de wacht sleepte, bleek hij niet opgewassen tegen president Clinton. Zelf gelooft Dole dat zijn reputatie de spotjes van Forbes nooit helemaal te boven is gekomen.

En dat zet hij Forbes betaald: Een reclamespotje dat ieder uur wordt uitgezonden op de lokale zender WMUR herinnert de kijkers eraan dat Forbes de Republikeinen destijds veel schade heeft gedaan met zijn negatieve spotjes over Dole. "Meneer Forbes, stop met uw zwartmakerij", zegt een rustige stem. "Help de Democraten niet." Betaald door Bob Dole, staat in kleine letters onder in beeld. Het maakt Dole kennelijk niet uit dat Forbes deze keer helemaal geen negatieve spotjes over zijn rivalen uitzendt. De zwartmakerij vindt nu vooral aan Democratische kant plaats. Het is Dole ook niet om de campagne van 2000 te doen, hij vecht de strijd van 1996 nog uit. En als hij met zijn uithaal naar Forbes zijn goede vriend John McCain een plezier doet, of George W. Bush, de kandidaat die zijn vrouw Elizabeth steunt, dan is dat mooi meegenomen.

NRC Webpagina's
1 februari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad