U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Amerikaanse Verkiezingen 2000

Nieuws

Uitslagen

Kandidaten

Debatten

Voorrondes

Links

Voorronde in Iowa


De stevige overwinning van vice-president Al Gore en de wankeler winst voor gouverneur George W. Bush bevestigen hun status van koploper, maar ze zijn daarmee nog niet veilig voor de opgewonden kiezers in New Hampshire, die volgende week hun stem uitbrengen.

Steve Forbes, die een flink kapitaal in Iowa pompte, en Alan Keyes, die zijn boodschap in emotioneel enthousiasme verpakte, toonden aan dat behoudende Republikeinse kiezers bij Bush kunnen worden weggetrokken. Hun verrassend sterke optreden voorspelt een hard gevecht voor Bush in de voorverkiezing in New Hampshire. En als Bush zijn rechtervleugel tevreden moet stellen, biedt dit senator John MacCain een kans om de gematigden in de Grand Old Party het hof te maken. Aan Democratische kant raakte senator Bill Bradley in een slip, maar hij blijft een formidabele uitdager.

Bradley heeft geld en energie in Iowa besteed en zo een kans voor Gore gecreëerd beter voor de dag te komen. In antwoord op de gunstige resultaten van Bradley in de peilingen, heeft Gore zich herschapen in een vechter die in staat is te overleven zonder de beschermende mantel van onvermijdelijkheid. [...] New Hampshire is een ander soort test. Terwijl de vice-president ernaar zal uitzien een knock-out uit te delen, kan Bradley wel eens van mening zijn dat hij om te overleven [...] de aanvallen van Bush op overeenkomstige wijze zal moeten beantwoorden.

Ook in het Republikeinse kamp zal er meer 'aanvalspolitiek' komen. Hoewel het oproer van senator McCain recentelijk wat is gedempt, kan het falen van Bush beter uit de bus te komen tegenover Forbes en Keyes de troepen van McCain in New Hampshire nieuwe vechtlust geven.

[...]De debatten [...] in New Hampshire beloven persoonlijker en, aan de kant van de Grand Old party meer ideologisch te worden. gouverneur Bush blijft de koploper in zijn wedloop, maar de komende zeven dagen zal hij persoonlijk worden aangevallen en ideologisch getest.

Ondanks de hoffelijke toon van Bradley [...] in Des Moines, zal het onder de druk van de concurrentie tussen hem en Gore vast en zeker tot verhittere confrontaties komen.

Deze dingen gebeuren als werkelijke stemmingen opiniepeilingen en prognoses vervangen. In de komende paar weken zullen afgevaardigden gewonnen worden en kandidaten zullen sterker worden of opgeven. En een opeenvolging van verkiezingen die van tijd tot tijd irrationeel, afmattend en eindeloos lijkt, zal uiteindelijk haar waarde tonen in het harden van de kandidaten en het scheppen van een keuze aan de kiezers in november.

New York Times

NRC Webpagina's
25 januari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad