U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Amerikaanse Verkiezingen 2000

Nieuws

Uitslagen

Kandidaten

Debatten

Voorrondes

Links

Winst voor Bush en Gore in Iowa

Door onze correspondent JUURD EIJSVOOGEL
DES MOINES, 25 JAN. Met een ruime meerderheid hebben Al Gore en George W. Bush, de Democratische en de Republikeinse favoriet, gisteren in Iowa de eerste voorronde voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen gewonnen. Bij de Republikeinen eindigden zakenman Steve Forbes en radio-presentator Alan Keyes verrassend sterk op de tweede en derde plaats.

Daarmee is het selectieproces begonnen waarmee beide partijen hun kandidaten aanwijzen voor de verkiezingen in november. De komende weken houdt een groot aantal staten voorverkiezingen, te beginnen met New Hampshire op 1 februari. De Hervormingspartij van Ross Perot selecteert haar kandidaat via een ingewikkelde landelijke stemming.

Vice-president Gore was de keuze van 63 procent van de Democraten die gisteravond deelnamen aan de zogeheten caucus-bijeenkomsten, die door de hele staat Iowa werden gehouden. Zijn rivaal Bill Bradley kreeg slechts 35 procent. Gore toonde zich opgetogen, maar hij hield zijn aanhang voor: "De strijd is nog maar net begonnen."

George W. Bush, de gouverneur van Texas en oudste zoon van de voormalige president, versloeg zijn rivalen met gemak. Hij behaalde 41 procent van de stemmen, tegen Forbes 30, die een aanzienlijk deel van zijn eigen kapitaal in Iowa investeerde, en Keyes 14 procent. De uitslag markeert volgens Bush "het begin van het eind van het Clinton-tijdperk".

De conservatief-christelijke activist Gary Bauer kreeg slechts 9 procent van de Republikeinse stemmen, senator Orrin Hatch niet meer dan 1 procent. Senator John McCain, volgens landelijke peilingen de sterkste rivaal van Bush, sloeg Iowa over om zich helemaal op New Hampshire en South Carolina te richten. Niettemin haalde hij 5 procent van de stemmen.

NRC Webpagina's
25 januari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad