U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


S c h a k e l s
World Health Organisation

UN Programme on Aids

HIVnet, informatie over Aids en HIV

Aids Economics Home Page

Worldwatch Institute

MSNBC Aids Quiz


Aids is de nieuwe beul van Afrika.
De ziekte is de meest voorkomende doodsoorzaak van het continent. Ten zuiden van de Sahara is een op de twaalf volwassenen besmet met het HIV-virus. Toch doen de Afrikaanse regeringen alsof er van een epidemie geen sprake is. Ondertussen ziet het Westen aids als een ziekte die getemd is. In Nederland stierven tussen 1982 en 1998 4.441 mensen aan aids.

Artikelen over het 13e Wereld Aids Congres
in Zuid-Afrika.


Aids heeft in Afrika malaria als doodsoorzaak nummer één verdrongen. Redacteur Dick Wittenberg schetste in een serie artikelen in 1999 het leven in Afrika met aids.

De Sluipmoordenaar
(30 augustus 1999)
Aids heeft in Afrika malaria als doodsoorzaak nummer één verdrongen. Ten zuiden van de Sahara is een op de twaalf volwassenen besmet. En toch doen de regeringen alsof van een epidemie geen sprake is. De grote slachting moet nog beginnen.

De kerkhoven van Zimbabwe zijn vol
(30 augustus 1999)
In Zimbabwe worden de lijken nauwelijks nog gewassen voor de begrafenis en raken de begraafplaatsen overvol. Geen dorp, geen bedrijf en geen gezin is niet door aids is getroffen.

In Nigeria heeft aids geen gezicht
(1 september 1999)
De Nigeriaanse overheid heeft tot dusverre gedaan alsof aids niet voorkomt in het land. In werkelijkheid zijn er miljoenen besmet. Sinds de terugkeer naar een burgerregering zien sommigen kansen voor een kentering.

'Ga niet vreemd, pa, want ik heb je nodig'
(4 september 1999)
In Afrika loopt Oeganda voorop bij de bestrijding van aids. Apathie heeft er plaats gemaakt voor hoop. Maar dat betekent niet dat de epidemie al is overwonnen.

NRC Webpagina's
24 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad