C O L U M N S  
NIEUWS  |  TEGENSPRAAK   |  SUPPLEMENT   |  AGENDA   |  ARCHIEF   |  ADVERTENTIES   |  SERVICE  

DE DRAAD
Eerder verschenen
columns

De column De Draad verschijnt vijf keer
per week.
Lees De Draad en

schrijf Tom Rooduijn rooduijn@nrc.nl

JL HELDRING
HJA HOFLAND
YOUP VAN 'T HEK
KAREL KNIP
ELSBETH ETTY
ROEL JANSSEN
CS VRIJDAG


T O M   R O O D U I J N


21 juni 1999

De Draad wordt deze week geschreven door Raymond van den Boogaard

Gratis kranten

Een van de problemen bij de on-line versies van dagbladen zoals de onderhavige is dat lezers ervan slechts schoorvoetend bereid blijken te betalen voor al het prachtigs uit de papieren krant, dat erop te lezen en te zien is.

Maar dat het digitale tijdperk er voor zorgt dat ook de papieren krant gratis wordt, dat was toch nog niet vertoond. Tot zaterdag j.l., toen het Vlaamse dagblad De Standaard in België gratis in de kiosk lag. Een bedrijf in digitale spraakherkenning had de gehele oplage opgekocht, om de aandacht op zich te vestigen.

Het was een normale krant, afgezien van het feit dat De Standaard zaterdag een E-land bevatte, een bijdrage over nieuwe media die in andere weken op dinsdag bij het dagblad zit gestoken.

De Standaard is een goede en serieuze krant, die de afgelopen jaren een sterke verandering heeft doorgemaakt. De directie, zo bleek uit een commentaar op de voorpagina, zag de gratis verstrekking ook als een uitgelezen mogelijkheid, die veranderde Standaard onder de aandacht te brengen van potentiële lezer die De Standaard nog niet kenden.

Maar als echte krantenman slaat me de schrik toch wel om het hart, bij deze gratis verstrekking. Ook al omdat die extra E-land geopend werd door een positief gestemd stukje over het bedrijf dat de oplage had opgekocht: geweldig interessante dingen doen ze daar, zo mochten we vernemen.

Kranten horen niet gratis te zijn, en voor een kwaliteitsprodukt hoort een lezer te betalen en dat wil hij ook, denk ik. Maar ja, zelf lees ik ook dagelijks voor nop de New York Times op het net, en koop ik nog maar zelden de papieren International Herald Tribune omdat ik de beste stukken eruit toch al ken.

De consequentheid is dus ver te zoeken. Ter verdediging kan ik hoogstens aanvoeren nooit een daklozenkrant te kopen - weggooi-drukwerk voor een oneigenlijk doel stuit mij tegen de borst. Wat is er tegen eerlijk bedelen?

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)