U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
FNV

FNV-voorzitter De Waal:

Topsalaris afromen met belasting

Door onze redacteur KAREL BERKHOUT
AMSTERDAM, 1 MEI. Het vakverbond FNV wil dat de overheid topsalarissen van bestuurders in het bedrijfsleven afroomt met een nieuwe belasting. Dit zegt FNV-voorzitter L. de Waal vandaag in een gesprek met deze krant.

"Nu afspraken met werkgevers blijkbaar niet werken, moet de overheid maar ingrijpen", vindt De Waal, "met een fiscale maatregel.".

Ongeveer twee jaar geleden sprak de vakbeweging in het zogeheten Akkoord van Garderen met de werkgeversorganisatie VNO-NCW af, dat de salarissen van bestuurders beperkt mochten stijgen. "Eerlijk gezegd voel ik me genept door Garderen: een aantal VNO-leden heeft zich er geen ene zak van aangetrokken", constateert De Waal.

Zo is De Waal verbolgen over de salarisstijgingen bij Philips en ABN Amro. " We monitoren nu de jaarverslagen van alle bedrijven die zijn aangesloten bij VNO-NCW. Daar zijn we nog niet helemaal mee klaar, maar wat we gezien hebben geeft een somber beeld", meent De Waal, die bestuurders eerder al eens betitelde als 'kleptocraten'. "De kleptocratendiscussie komt snel weer op tafel."

In de 1 mei-redevoering, die De Waal vanmiddag zou houden, zei De Waal over een 'kleptocratentax': "Al degenen die meer dan driehonderd keer het minimumloon verdienen, zouden over het meerdere 100 procent belasting moeten betalen. De opbrengst is bestemd voor de allerarmsten op deze wereld." De Waal onthult dat de verkoop door het pensioenfonds ABP van het belang in IHC Caland, dat in Burma zit, heeft plaatsgehad onder druk van de FNV. De FNV is als vakverbond medebestuurder van een groot aantal pensioenfondsen. "We hebben beleid geformuleerd met normen voor maatschappelijk verantwoord beleggen. Dus heb ik het bestuur van het pensioenfonds ABP opgebeld om te vragen niet meer te beleggen in IHC Caland. Bij Burma gaat het om een land waar fundamentele arbeidsrechten worden geschonden. Het aandeel IHC is inderdaad verkocht", zegt De Waal. Maar in een regulier conflict vindt hij dat je als vakbond geen macht via het kapitaal moet uitoefenen.

NRC Webpagina's
1 MEI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad