U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Regering Italië

Via Nederlandse BV's

Onderzoek naar fraude Berlusconi

Door onze correspondent STEVEN ADOLF
MADRID, 1 MEI. De Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzón heeft vorige week de juridische procedure in werking gezet voor het opheffen van de parlementaire onschendbaarheid van de Italiaanse mediamagnaat Silvio Berlusconi.

De procedure, een verzoek van de Spaanse regering aan het Italiaanse parlement, maakt deel uit van een mogelijke vervolging van Berlusconi in Spanje wegens belastingontduiking bij zakelijke transacties rond de Spaanse televisiezender Tele 5 aan het begin van de jaren negentig. Dat meldt vandaag het Spaanse dagblad El Mundo. Het dagblad heeft documenten gepubliceerd waaruit zou blijken dat Berlusconi voor minstens 270 miljoen gulden aan gefalsificeerde transacties heeft verricht waarbij ondermeer Nederlandse houdstermaatschappijen zijn betrokken.

Volgens El Mundo zou uit het gerechtelijk onderzoek blijken dat de fraude bestaat uit een opzetje om de bedrijfsresultaten te manipuleren. Hiertoe zou een netwerk van houdstermaatschappijtjes zijn opgezet om kunstmatig te hoog gewaardeerde aan- en verkooptransacties van televisie- en productierechten te verrichten waarbij kunstmatig boekwinsten werden gecreëerd. Op deze manier zou het resultaat van Berlusconi's houdstermaatschappij Fininvest aanzienlijk zijn opgevijzeld, terwijl de verliezen naar het Spaanse Tele 5 werden overgeheveld.

Berlusconi heeft altijd ontkend dat de houdstermaatschappijen die bij de transacties waren betrokken van hem zijn. Uit de documenten van de Spaanse justitie blijkt evenwel het tegendeel. Het zou onder meer gaan om een brievenbusmaatschappij in beheer van de Nederlandse bank Pierson, Heldring & Pierson met een postadres op het Rokin 55 in Amsterdam. Bij de transacties was ook een houdstermaatschappij betrokken uit de Fininvest groep gevestigd in het Amsterdams World Trade Centre. Volgens de onderzoeksrechter gaat het om een financieringsnetwerk "verspreid over verschillende landen die bekend staan als legale fiscale paradijzen".

NRC Webpagina's
1 MEI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad