U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Witte Huis

Bush: vaart achter schild

Door onze correspondent
WASHINGTON, 1 MEI. De Verenigde Staten zetten vaart achter de bouw van een antiraketschild. President Bush maakt dat vanavond bekend in een grote toespraak over zijn defensieplannen.

Zodra Bush de grote lijnen van zijn defensiebeleid in de ruimte heeft ontvouwd, zullen hoge functionarissen van de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken op reis gaan om regeringen in Europa, Rusland en Azië meer in detail op de hoogte te stellen. De bondgenoten zullen worden geraadpleegd, maar Washington is niet van plan zijn tijdschema daar sterk door te laten vertragen, liet een regeringsfunctionaris gisteravond weten. De president voerde gisteren telefoongesprekken van ongeveer tien minuten met de Britse premier Blair, de Franse president Chirac, de Duitse bondskanselier Schröder, de Canadese premier Chrétien en NAVO-secretaris- generaal Robertson. Daarin gaf hij hun een voorproefje van zijn toespraak van vandaag.

Bush heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij het ABM-verdrag van 1972, dat antiraketsystemen verbiedt, beschouwt als een overblijfsel uit de Koude Oorlog. Bouw en plaatsing van het soort schild dat de regering-Bush voor ogen staat, is niet denkbaar onder dat verdrag. Rusland heeft ernstige bezwaren tegen een eenzijdige opbouw van een antiraketschild door de VS. Moskou ziet daarin een hervatting van de wapenwedloop en een poging Amerika's hegemonie te versterken. Volgens berichten die gisteravond in Washington in omloop werden gebracht, is Bush bereid aanzienlijk te snijden in het bestaande kernwapenarsenaal. Met dat gebaar zou hij de Russische president Poetin ervan willen overtuigen dat het antiraketschild Rusland niet bedreigt. Het is slechts bedoeld om "Amerika, onze bondgenoten en onze overzee gestationeerde troepen te beschermen tegen per ongeluk of opzettelijk door onbetrouwbare staten afgevuurde raketten", aldus de woordvoerder van Bush. President Clinton besloot acht maanden geleden de ontwikkeling van een antiraketschild niet door te zetten. De aanpak die hij had laten onderzoeken, was beperkter dan die van Bush.

NRC Webpagina's
1 MEI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad