U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s

Bayern klaar voor revanche


Real Madrid ontvangt Bayern München vanavond in de halve finales van de Champions League. Een strijd tussen twee grootmachten in het Europese voetbal met een tumultueuze historie.

Door onze redacteur KOEN GREVEN

ROTTERDAM, 1 MEI. Bayern München is vanavond in de halve finales van de Champions League op wraak belust tegen Real Madrid. De vier wedstrijden die de Duitsers vorig jaar tegen de Spanjaarden speelden, staan nog op het netvlies. Bayern kleineerde Real in drie van vier ontmoetingen, maar het waren de Madrilenen die uiteindelijk in 2000 in Parijs de Champions League wonnen.

Het Santiago Bernabéu is vanavond het decor van een ware Europese klassieker. Een botsing van twee voetbalculturen. Het gracieuze spel van de Spanjaarden van coach Del Bosque versus de Duitse onverzettelijkheid van Hitzfeld. Het is de elfde keer dat de ploegen elkaar in het belangrijkste Europese voetbaltoernooi tegenkomen. Zes keer won Bayern, drie keer Real en één keer speelden de grootmachten gelijk.

Madrid, dat acht keer de belangrijkste Europa Cup won, slaagde er in 1988 pas voor de eerste keer in de Duitsers uit te schakelen. Onder leiding van de Nederlander Leo Beenhakker leed de droomselectie - met onder anderen Sanchez, Butragueño, Michel, Chendo en doelman Buyo in de gelederen - in de kwartfinales een 3-2 nederlaag in München. Twee weken later won Real in een kolkend Bernabéu met 2-0. In de halve finale bleek PSV te sterk voor het elftal van Beenhakker.

Een jaar daarvoor was Real de 'cup met de grote oren' misgelopen in misschien wel de twee meest tumultueuze ontmoetingen tussen Real Madrid en Bayern München uit de geschiedenis. In het Olympiastadion van München werd Real door het Bayern van Matthus weggespeeld. De Duitsers wonnen thuis met 4-1. Maar de wedstrijd ging vooral de geschiedenis in als 'het laatste Europese optreden van Juanito'.

De frustratie bij Real-speler Juanito was zo groot dat hij na een overtreding van Matthäus op Chendo wraak nam op de Duitser. Juanito ging ten overstaan van de hele wereld vol op het hoofd van Matthäus staan. Diep rood was de kleur van de kaart die de Spanjaard kreeg. In de return, waar Juanito ontbrak, kwam Real niet verder dan 1-0. De destijds 32-jarige Juanito werd uiteindelijk door de UEFA voor vijf jaar verbannen van de Europese velden. De aanvaller had het verbruid bij Real Madrid en werd verkocht aan Malaga. Op 2 april 1992, vlak voordat zijn Europese schorsing afliep, overleed Juanito na een auto-ongeluk.

Nadat Real en Bayern elkaar twaalf jaar hadden weten te ontlopen, kwamen de twee elkaar vorig jaar maar liefst vier keer tegen in de Champions League. In de tweede ronde waren beide ploegen in dezelfde groep geplaatst. Op 29 februari werd Real in het eigen stadion met 4-2 vernederd door een bijna 'Braziliaans' spelend Bayern.

Een week later volgde opnieuw een strafexpeditie van de Duitsers. Bayern, dat tegen Real afscheid nam van Matthäus, walste voor eigen publiek over de Spanjaarden heen. Met een 4-1 overwinning kon Matthäus met een gerust hart vertrekken naar de Metro Stars in New York.

Ondanks de pijnlijke nederlagen wist Real zich te kwalificeren voor de kwartfinales. Real rekende af met Manchester United, terwijl Bayern een maatje te groot was voor Porto. In de halve finales had het lot opnieuw Real aan Bayern gekoppeld.

Zonder de vertrokken Matthäus en de geblesseerde Effenberg kwam Bayern op het moment suprme plots te kort tegen Real. Onder leiding van een uitstekend spelende Raúl werd München met 2- 0 verslagen. Een week later waren de Duitsers met een teruggekeerde Effenberg opnieuw veel sterker, maar na de te magere 2-1 zege was het toch over voor Bayern.

Del Bosque heeft zijn manschappen vanavond uitdrukkelijk verzocht om Effenberg uit te schakelen. Als dat ons lukt, dan hebben we de winst voor de helft al binnen, sprak de coach gisteren in Madrid. Hitzfeld vertrouwt er daarentegen op dat juist Effenberg net dat 'beetje extra' kan brengen om de uitschakeling van vorig jaar te kunnen wreken.

NRC Webpagina's
1 MEI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad