U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s

Barend Biesheuvel overleden


(Foto NRC Handelsblad, Vincent Mentzel)

Door onze politieke redactie
DEN HAAG, 30 APRIL. De voormalige premier Barend W. Biesheuvel is gisteren op 81-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst vandaag bevestigd. Biesheuvel was al langere tijd ziek. Hij wordt zaterdag in besloten kring begraven.

Biesheuvel kwam voort uit de Antirevolutionaire Partij (ARP), een van de partijen waaruit later het CDA ontstond. De twee naar hem genoemde kabinetten, waarvan de tweede in feite een voortzetting was van de eerste, regeerden van 1971 tot 1973. Het kabinet-Biesheuvel I kwam ten val over het sociaal-economische beleid. Een andere geruchtmakende affaire was de beoogde vrijlating van drie Duitse oorlogsmisdadigers, de 'Drie van Breda'. Biesheuvels politieke basis was de Christelijke Boeren- en Tuindersbond. In 1956 kwam hij voor het eerst in de Tweede Kamer. In de jaren 1963-67 was Biesheuvel minister van Landbouw en Visserij. Hij was verder jarenlang fractieleider van de ARP in de Kamer. Na zijn afscheid uit de Kamer, in 1973, maakte Biesheuvel deel uit van talrijke adviescommissies.

In een reactie zegt premier Kok dat Biesheuvel in zijn jaren als minister en premier "voor Nederland veel goeds gedaan heeft" en zich ook na 1973 "voor de nationale zaak heeft ingezet".

NRC Webpagina's
30 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad