U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Schoolstrijd in India: informatica of astrologie?
In India wordt heftig gediscussieerd over een nieuw leerplan. Een werkgroep onder de premier bepleit een nadruk op Engels en informatica. Maar de minister van Onderwijs wil vedische wiskunde en astrologie.

Website oorlogskunst geopend
Tijdens de presentatie van het advies van de Commissie Ekkart wordt vanmiddag ook de nieuwe website Herkomst Gezocht, Kunst en Tweede Wereldoorlog geopend.

Topman BT moet wijken na kritiek
De wankele financiële situatie van veel Europese telecombedrijven heeft een nieuw slachtoffer geëist. De sterk bekritiseerde topman Iain Vallance van British Telecom (BT) stapt volgende maand op.

Fraude topman Cisco
De 42-jarige Robert Gordon, voormalig vice-president bij Cisco Systems, is beschuldigd van verduistering van meer dan tien miljoen dollar.

De regisseur en de regie
Wie van mooie omslagen houdt, zal deze week wel even slikken bij de aanblik van HP/De Tijd en Vrij Nederland. De cover van HP/De Tijd wordt ontsierd door een tekening die oud-PvdA- coryfee Marcel van Dam voorstelt, compleet met luier, een sigaar en een glas in de hand. Op de cover van VN prijkt een geconstrueerde foto van vrouw met kind: 'De glamourmoeder'.

Indiërs boos over Japanse film
Indische Nederlanders vergaderen vandaag in Den Haag over protesten tegen de Japanse oorlogsfilm Merdeka, die mogelijk binnenkort naar Nederland komt. Merdeka gaat over de rol van Japanse militairen in het vroegere Nederlands-Indië tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Volgens de Indische Nederlanders wordt de geschiedenis in de film verdraaid. "Japan wordt voorgesteld als de bevrijder van de Aziatische volken, terwijl het vooral oorlog voerde om de expansie", aldus een woordvoerder. (ANP)

Franse auteur vrijgesproken
Een rechtszaak die drie Afrikaanse staatshoofden tegen een Franse auteur hadden aangespannen, is gisteren verworpen. Het hof in Parijs oordeelde dat de staatshoofden geen aanspraak konden maken op een uit 1881 daterend wetsartikel dat belediging van een buitenlands staatshoofd strafbaar stelt. Volgens de presidenten Idriss Déby (Tsjaad), Omar Bongo (Gabon) en Denis Sassou-Nguesso (Congo) had François- Xavier Verschave hen beledigd in zijn boek Noir Silence. Verschave beschuldigt hen onder andere van wapenhandel en verduistering van publieke fondsen. Volgens de rechter biedt het wetsartikel "exorbitante bescherming" aan buitenlandse staatshoofden en strookt het niet met de Europese conventie voor de rechten van de mens. (AP)

Fiat overname VoiceStream
De overname van het Amerikaanse telecombedrijf VoiceStream Wireless door Deutsche Telekom is zo goed als rond. De transactie kreeg vannacht de goedkeuring van de Amerikaanse telecomtoezichthouder FCC. Daarmee lijkt het verzet van een aantal politici in het Congres gebroken. Deze vond de grote overheidsdeelname (44 procent) in Deutsche Telekom een groot bezwaar. (Reuters, DPA)

Alcatel: minder groei telecomtak
Alcatel verwacht dit jaar minder groei van zijn telecomdivisie. Het Franse concern gaat nu uit van een omzettoename met 5 tot 15 procent in plaats van 20 tot 25 procent. Alcatel wil de productie van mobiele telefoons, een kleine activiteit in vergelijking met de netwerkdivisie, uitbesteden. Dit zal niet leiden tot banenverlies, aldus de onderneming vandaag. In het eerste kwartaal daalde de nettowinst van 258 naar 210 miljoen euro bij een omzetgroei met 20,9 procent tot 7,4 miljard euro (16,3 miljard gulden). (AFP, Reuters)


Trots kondigde het Duitse patenten- en merkenbureau (DPMA) onlangs aan dat alle uitvindingen van Duitse bodem nu op internet staan. Op Depatisnet.de is informatie te vinden over de dieselmotor, de balpen en, recenter, de chip. De collectie bestaat uit zo'n 25 miljoen gedigitaliseerde documenten. Jammer dat je wel moet weten welke uitvindingen uit Duitsland komen, want de site is alleen doorzoekbaar op trefwoorden.
(www.depatisnet.de)

NRC Webpagina's
26 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad