U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Amsterdam

Opkomst referendum te laag

Amsterdam-centrum krijgt deelraad

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 26 APRIL. Het centrum van Amsterdam krijgt een eigen stadsdeelraad. Een referendum trok woensdag onvoldoende tegenstemmers om dit eerder genomen besluit terug te draaien. Elders in Amsterdam bestaat de deelraad al, bedoeld om het bestuur dichter bij de burger te brengen. Er bestaat veel verzet tegen, omdat het centrum van Amsterdam een sterke grootstedelijke functie heeft waarop wijkbewoners niet een al te sterke invloed moeten hebben.

In totaal kwamen 127.027 Amsterdammers naar de stembus, 22,45 procent. Van hen stemde 110.213 (86,8 procent) tegen een stadsdeelraad. De referendumverordening in Amsterdam schrijft echter voor dat een door de gemeenteraad genomen besluit pas verworpen kan worden als minimaal 132.000 mensen tegen stemmen. In de binnenstad van Amsterdam was de opkomst hoger: 36,65 procent. Van hen stemde bijna tachtig procent tegen een eigen deelraad.

Burgemeester Job Cohen, zelf voorstander van een stadsdeelraad binnenstad, hield een ,,katerig'' gevoel over aan het referendum. ,,Ik denk dat niemand met een feeststemming naar huis gaat.'' De voorstanders hebben weliswaar ‘gewonnen' omdat de deelraad binnenstad er komt, maar konden toch niet blij zijn omdat de overgrote meerderheid van de stemmers tegen was.

De leider van de tegencampagne, Huib van Dis, sprak daarom van ,,een morele overwinning''. Hij vindt dat er sprake is van een ,,politiek probleem'' als de gemeente, ondanks het hoge percentage tegenstemmers, de stadsdeelraad doorzet.

Cohen verdedigde echter de kiesdrempel, met het argument dat anders een gepassioneerde minderheid keuzes kan maken voor een indifferente meerderheid. ,,Het is goed mogelijk dat die tachtig procent die niet is komen stemmen, het wel prima vindt als er een deelraad komt. Moet dan die kleine groep die wel komt stemmen omdat ze tegen zijn, hun zin krijgen?'' Verantwoordelijk wethouder Jaap van der Aa benadrukte dat een meerderheid van de Amsterdammers het terecht vindt dat er een relatief hoge drempel is om een correctief referendum rechtsgeldig te laten zijn. Wethouder Geert Dales (VVD) constateerde dat het referendum ,,blijkbaar onvoldoende leeft'' en vindt dat ,,de grootste treurnis''.

NRC Webpagina's
DATUM 22 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad