U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES  SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Holland Festival

Nieuw cultuurfonds

Van den Ende steunt Holland Festival

Door onze redacteur MARK DUURSMA
AMSTERDAM, 24 APRIL. De VandenEnde Foundation, het nieuwe cultuurfonds van televisie- en theaterproducent Joop van den Ende en zijn vrouw Janine, wordt hoofdbegunstiger van het Holland Festival. De AVRO ontvangt acht miljoen gulden voor een kunstprogramma.

Bij de perspresentatie van de VandenEnde Foundation, vanochtend in de Berus van Berlage in Amsterdam, werden de eerste veertien begunstigden van het cultuurfonds bekend gemaakt. Het Holland Festival ontvangt ten behoeve van marketing gedurende drie jaar een bijdrage oplopend tot ƒ825.000. De steun van Van den Ende voor het Holland Festival komt op een moment dat zowel rijk als gemeente Amsterdam terughoudend zijn met hun subsidies voor het festival, en een nieuw beleidsplan willen zien.

Andere begunstigden zijn de AVRO voor het kunstprogramma Kwestie van smaak, dat aanstaande vrijdag voor het eerst wordt uitgezonden en voor vier jaar wordt ondersteund, toneelgezelschap Het Toneel Speelt, Dansacademie Lucia Marthas, het Jan Vrijman Fonds voor documentaires uit ontwikkelingslanden en het Joods Historisch Museum. Ook financiert de nieuwe stichting een wetenschappelijk onderzoek naar de maatschappelijke betekenis van populair televisiedrama. Het jaarbudget van de VandenEnde Foundation is twintig miljoen gulden, afkomstig uit het persoonlijke vermogen van de familie Van den Ende. ,,Een apart fonds is onhandig, dan moet je veel te voorzichtig beleggen'', aldus Joop van den Ende. Een vergelijkbaar groot particulier cultuurfonds in Nederland, het Prins Bernhard Cultuurfonds, besteedde vorig jaar 31,7 miljoen gulden aan cultuur.

De nadruk van het nieuwe fonds ligt op podiumkunsten en audiovisuele media, maar andere disciplines zijn niet uitgesloten. Aanvragen kunnen worden gedaan door binnen- en buitenlandse instellingen en personen, en door zowel jonge als gevestigde kunstenaars. Speciale aandacht is er voor professionele ontwikkeling van talent, cultureel ondernemerschap en cultuurparticipatie. Selectie van de aanvragen is in handen van het bestuur, dat zich laat adviseren door de staf en ook een beroep zal doen op ad hoc-adviseurs per discipline.

In het bestuur van de VandenEnde Foundation zitten naast Joop en Janine van den Ende, respectievelijk voorzitter en bestuurslid, regisseur Eddy Habbema en psychotherapeut Frank Klijberg, broer van Janine van den Ende. De directeur is Ryclef Rienstra, voormalig directeur van het Nederlands Fonds voor de Film.

NRC Webpagina's
25 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad