U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
UEFA

FC Barcelona


Liverpool door in UEFA Cup

'Storm' in kleedkamer Barcelona na verlies

Door onze redacteur ROBERT MISSET

LIVERPOOL, 20 APRIL. Op de gezichten van de Nederlandse voetballers Patrick Kluivert en Phillip Cocu viel gisteravond af te lezen dat het had gestormd in de kleedkamer van Barcelona, nadat Liverpool zich door een zwaarbevochten 1-0 overwinning had geplaatst voor de finale van de UEFA Cup. Zwijgend negeerden ze de media in de wetenschap dat elk woord tot een vulkaanuitbarsting kan leiden bij de Spaanse club, die in hoog tempo dreigt te worden ontmanteld. ,,De noodzaak tot veranderingen bij Barcelona dient zich al twee maanden lang aan'', mompelde libero Frank de Boer.

Het is de vraag of Kluivert die renovatie nog wel wil meemaken. Met een ongelukkige handsbal in zijn eigen strafschopgebied was de 24-jarige spits in de slotminuut van de eerste helft verantwoordelijk voor de strafschop, die Liverpool het enige doelpunt opleverde in twee duels met een fantasieloos Barcelona. De reeds 36-jarige Schotse oud-international Gary McAllister beleefde de week van zijn leven door de bal feilloos langs Barcelona-keeper Reina te schieten, nadat hij zijn ploeg drie dagen eerder al met een formidabele vrije trap vanaf veertig meter langs buurman Everton had geloodst.

In de herfst van zijn carrière speelt McAllister volgende maand nog twee finales, in de FA Cup tegen Arsenal en vier dagen later in de UEFA Cup tegen het Spaanse Alavés; de eerste Europese eindstrijd voor Liverpool sinds het Heizeldrama in 1985, waarbij 39 Italiaanse fans van Juventus in Brussel om het leven kwamen. Terwijl de uitgelaten fans van Liverpool in de pubs rond het Anfield-stadion zongen dat McAllister tot zijn veertigste jaar bij ‘The Reds' moet blijven, zal Kluivert zich hebben afgevraagd of zijn toekomst nog wel bij Barcelona ligt. Nu zelfs het boegbeeld van de Catalaanse club, aanvoerder Josep ‘Pep' Guardiola, zijn vertrek heeft aangekondigd, lijkt voorzitter Gaspart zich te moeten wapenen tegen een uittocht van zijn vedettes.

De Nederlandse verdediger Reiziger heeft al besloten naar Engeland te verhuizen en de fantastische ambiance op Anfield zal zijn verlangen om te spelen in de Premiership slechts hebben gesterkt. Kluivert verklaarde onlangs zijn contract bij Barcelona tot 2002 slechts te willen uitdienen als hij hetzelfde salaris krijgt als zijn Braziliaanse teamgenoot Rivaldo, die een mogelijke transfer naar Manchester United heeft afgewimpeld. Maar juist de even geniale als egoïstische Rivaldo drijft Kluivert bijna wekelijks tot wanhoop door hem stelselmatig over het hoofd te zien. De Braziliaan heeft in de Spaanse Primera Division één keer meer gescoord dan de voormalige aanvaller van Ajax (18 om 17), maar tegen Liverpool verzandde hij in zinloze dribbels. Een keer moest de met een gebroken rechterpink keepende Westerveld – met zes spelers vormden de Nederlanders de meerderheid in de Spaans/Engelse confrontatie – een vlammend schot van Rivaldo pareren. De doelman van Liverpool verloste Kluivert in de 57ste minuut nog bijna uit zijn isolement door finaal over de bal heen te maaien. Tot zijn geluk zal Westerveld maandag in Hoenderloo slechts even worden gedold door zijn teamgenoten bij het Nederlands elftal, omdat Kluivert niet van die blooper wist te profiteren. Verder kwam de spits van Barcelona in aanvallend opzicht niet in beeld bij de club, waar hij altijd van gecharmeerd is geweest. De traditioneel rammelende defensie van Barcelona hield zich gisteravond redelijk staande tegen Liverpool, dat zich er net als twee weken geleden in Nou Camp niet voor geneerde alleen de onvermoeibare spits Heskey naar het front te sturen. Maar de zichtbaar ontstemde Cocu zal het zijn omstreden coach Serra Ferrer niet hebben vergeven dat hij als linksback moest acteren. Ook bij Oranje vervulde de Brabantse allrounder die positie met frisse tegenzin. Dit keer haalde Ferrer reserve Petit van stal om met Guardiola een blok te vormen op het middenveld, terwijl Cocu daar steevast het vuile werk voor Rivaldo opknapt. ,,Ik luister graag naar iemand die mij het beleid van Barcelona kan uitleggen'', verklaarde Petit onlangs en de Fransman is niet de enige speler die er zo over denkt.

Volgens Frank de Boer weerspiegelt de onrust bij Barcelona zich echter niet in het bijna plichtmatige spel van de ploeg, die een mislukt seizoen moet redden door zich opnieuw te plaatsen voor de Champions League. Dat wordt nog een hels karwei nu sommige sterspelers zich al op de transferlijst hebben laten zetten en anderen in hun spoor flirten met een buitenlands avontuur. ,,Ik hoop dat ik de komende drie jaar kan helpen om een nieuw Barcelona op te bouwen'', zei De Boer. Maar ook bij hem viel de frustratie over de door Liverpool uitgedeelde mokerslag in zijn ogen te lezen. ,,Wij hadden de beker willen winnen, die nog in de prijzenkast van Barcelona ontbreekt'', mopperde hij.

Nog pijnlijker voor De Boer was de gedachte dat Leeds United zich mag opmaken voor de halve finales in de Champions League tegen Valencia. ,,Terwijl wij die club twee keer van het veld hebben getikt. Ik vind ook niet dat wij nu tot de Europese middelmaat behoren, al blijkt dat niet uit de resultaten. We hebben door een stommiteit van Kluivert verloren van Liverpool, maar over twee wedstrijden waren wij de betere ploeg. De speculaties over de toekomst van Barcelona zullen nu alleen maar toenemen. Het is daarom van essentieel belang dat we de schade in de competitie weten te beperken om volgend jaar sterker terug te kunnen komen.''

NRC Webpagina's
20 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad