U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  K O R T   N I E U W S
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Top OM schond zelf geheimhouding
De hoogste baas van het openbaar ministerie, J. de Wijkerslooth, heeft persoonlijk de geheimhouding geschonden van de overeenkomst tussen het Amsterdamse openbaar ministerie en topcrimineel Mink K.

Ministerie verzweeg informatie korenwolf
Het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) heeft informatie achtergehouden voor de Raad van State over recente waarnemingen van wilde hamsters in Heerlen. Daardoor is de Raad ten onrechte akkoord gegaan met de bouw van bedrijven in een deel van het leefgebied van wilde hamsters (korenwolven) bij Heerlen. Dat zegt de Stichting Hamsterwerkgroep Limburg na inzage in processen-verbaal van de Algemene Inspectiedienst (AID) van Landbouw.

Dover-verdachte beschuldigd van vele transporten
De hoofdverdachte in de zaak van de mensensmokkel naar Dover, Gürsel Ö., heeft de laatste jaren 22 of 23 keer een dergelijk illegaal transport van mensen georganiseerd. Dit heeft een onlangs aangehouden medeverdachte, Osman O., afgelopen vrijdag tegenover de politie verklaard.

Korte vreugde op beurzen over renteverlaging
De Federal Reserve Board, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, heeft de financiële markten gisteren volledig verrast met een verlaging van de rente met een half procentpunt. Wall Street reageerde uitbundig op de onverwachte tijding, maar in Europa was de reactie vanmorgen gematigd.

Akkoord goedkope medicijnen Z-Afrika
De farmaceutische industrie heeft vanmorgen haar rechtszaak tegen de Zuid-Afrikaanse regering over het patentrecht op medicijnen ingetrokken. Dit betekent dat Zuid-Afrika voortaan geneesmiddelen voor ziekten als aids en malaria kan laten namaken of goedkoop importeren. Andere ontwikkelingslanden kunnen volgen. De Zuid-Afrikaanse minister van Volksgezondheid noemde de uitkomst een "zege voor ons en alle ontwikkelingslanden".

Export melk en vlees maandag ten dele hervat
De export van vlees- en melkproducten uit het zuiden en westen van Nederland mag maandag gedeeltelijk worden hervat, mits tot die dag geen nieuwe gevallen van mond- en klauwzeer opduiken.

Burgemeester van Opmeer bedreigd
Burgemeester W. de Leeuw van Opmeer heeft begin april een brief ontvangen met een kogel. In de brief werd hij bedreigd in verband met de vestiging van een asielzoekerscentrum. Het openbaar ministerie legt vooralsnog geen verband met de aanslag dinsdag op burgemeester Haanstra van Stede Broec.

NS: meer treinen vertraagd
In de eerste drie maanden van dit jaar hadden meer treinen vertraging dan in het eerste kwartaal vorig jaar, zo blijkt uit onderzoek van de NS. De punctualiteit daalde van 89,1 tot 83,3 procent.

Bush: toch geen beperking arseen
De Amerikaanse president Bush heeft wegens de hoge kosten de beslissing om de toelaatbare concentratie arseen in drinkwater te verlagen, teruggedraaid. Daarmee ontkracht hij de regel die door zijn voorganger Clinton op 22 januari werd afgekondigd. Arseen is giftig en kan kanker veroorzaken.

Huizenprijs stabiliseert
De stijging van huizenprijzen neemt fors af. In het eerste kwartaal lagen de prijzen 0,8 procent hoger dan in het vierde kwartaal van 2000. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars.

Heineken gaat om
Onder dreiging van een kort geding van aandeelhouders heeft de Heineken Holding zich bereid verklaard de achterblijvende beurskoers te agenderen voor de komende jaarvergadering.

Moedersterfte
Het aantal vrouwen dat tijdens de zwangerschap of in het kraambed overlijdt stijgt. Dat houdt verband met de hoge leeftijd waarop Nederlandse vrouwen kinderen krijgen en het toegenomen aantal allochtonen.


NRC Webpagina's
19 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad