U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Koers daalt met kwart

Telecompoot CMG duikt in het rood

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 19 APRIL. De divisie mobiele communicatie van CMG zal in de eerste helft van dit jaar 30 miljoen Britse pond (100 miljoen gulden) verlies maken. Dat heeft de automatiseerder vanmorgen aangekondigd.

In reactie op het bericht kelderde de koers van CMG met een kwart tot 5,65 euro. De verliesgevende divisie, Wireless Data Solutions, was vorig jaar nog een belangrijke winstmaker. De tak ontwikkelt en implementeert software die mobiele telefoonbedrijven nodig hebben om SMS-berichten te kunnen verwerken. Gezien hun moeilijke financiële situatie stellen deze klanten hun investeringen uit. Dit betekent dat CMG verwacht dat de omzet van Wireless Data in de eerste helft van het jaar lager zal uitkomen dan de 60 miljoen pond uit de eerste helft van 2000. "We houden de investeringen in onderzoek en ontwikkeling van nieuwe software op niveau [30 miloen pond in zes maanden]", aldus operationeel directeur T. Rusting in een telefonische toelichting. "Dat verklaart het verlies."

Rusting wijst erop dat CMG als geheel winstgevend blijft dankzij de reguliere dienstverlening op het gebied van informatietechnologie, goed voor circa tweederde van het resultaat. "Dit deel van onze activiteiten zal groeien met tenminste tien procent", zegt hij. "De marges zullen verbeteren." De divisie Wireless Data vestigt de hoop op het tweede halfjaar. "De wal keert het schip", aldus Rusting. "Mobiele operators zullen toch aan de vraag moeten voldoen. Als de telefoonbedrijven niet in software investeren gaat de kwaliteit van de dienstverlening achteruit."

Onvoldoende investering in de software van CMG kan betekenen dat een gebruiker enkele minuten op zijn SMS-bericht moet wachten. Een bezwaar, aldus Rusting, omdat interactieve diensten steeds meer in trek raken. In de tweede helft van het afgelopen jaar verdubbelde de omzet van de mobiele datadivisie van CMG van 60 naar 120 miljoen pond. Rusting verwacht dat deze verdubbeling ook dit jaar gerealiseerd kan worden. Hij zegt dat in maart van dit jaar mondiaal 25 miljard tekstberichten zijn verstuurd.

NRC Webpagina's
19 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad