U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  K O R T   N I E U W S
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Hof verbiedt OM vervolgen van Mink K.
Justitie moet op last van het Amsterdamse gerechtshof de vervolging staken van de van wapenhandel verdachte Mink K. De raadsheren bepaalden gisteren dat het de schuld is van justitie dat Mink in levensgevaar is, omdat zij de Tweede Kamer vertrouwelijk had ingelicht over de rol van Mink K. als informant.

Israël wijkt na zware druk VS
Israël heeft gisteravond onder zware Amerikaanse druk met spoed zijn troepen teruggetrokken uit Palestijnse gebieden in de Gazastrook, die het een etmaal eerder bezet had. Het Israëlische opperbevel kreeg van premier Ariel Sharon opdracht rechtsomkeert te maken kort nadat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, Israël van het gebruik van "buitensporig en onevenredig" geweld had beschuldigd.

Robot met hersenen van vis
Amerikaanse onderzoekers zijn erin geslaagd de hersenen van een vis te koppelen aan een robot. De constructie bestaat uit de hersenstam van een larve van een prik (een langwerpig visje met een zuignap) en een robot die is voorzien van lichtsensors.

Aanslag op burgemeester
Een nog onbekende man heeft gisteravond de burgemeester van Stede Broec, J. Haanstra, voor zijn huis neergeschoten. De burgemeester werd opgenomen in het Westfries Gasthuis in Hoorn. Daar werd een kogel operatief uit zijn gezicht verwijderd. Vanochtend was de burgemeester weer thuis, naar omstandigheden "in goede gezondheid", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Veiligheidszone Eritrea-Ethiopië is nu officieel
De Verenigde Naties hebben vanmiddag na weken vertraging de instelling van een veiligheidszone tussen Eritrea en Ethiopië afgekondigd. Dit betekent een belangrijke stap voorwaarts in het uiterst traag verlopende vredesproces tussen beide landen. De 1.100 Nederlanders die deel uitmaken van een VN-vredesmacht van 4.200 soldaten, kunnen nu hun taak opvatten waarvoor ze vijf maanden geleden naar Eritrea werden gestuurd, namelijk het patrouilleren in de zone. Ethiopië houdt tegen de afspraken in nog troepen in het grensstadje Irob, maar Eritrea heeft zich daar nu bij neergelegd.

Bijna akkoord aidsmedicijnen
De farmaceutische industrie en de regering van Zuid-Afrika lijken dichtbij een akkoord in het conflict over aidsmedicijnen. De rechtszaak over deze kwestie, waarmee 39 farmaceutische bedrijven schending van hun patentrechten proberen te voorkomen, werd vanmorgen voor enkele uren geschorst.

Consulenten zelfdoding vast
Een 58-jarige man en een 77-jarige vrouw zijn aangehouden op verdenking van levensberoving op verzoek en hulp bij zelfdoding van een 81-jarige vrouw uit Groningen. De twee zijn consulenten van de Drentse Stichting De Einder Noord, die begeleiding biedt aan mensen die hun leven willen beëindigen.

Vier Koerden in dorststaking
Vier Koerdische asielzoekers die inmiddels zeventig dagen in hongerstaking zijn, hebben besloten vanaf vandaag ook niet meer te drinken. Een zogeheten dorststaking kan binnen enkele dagen de dood tot gevolg hebben.

Boze huisartsen bezetten kantoor
Ongeveer tachtig huisartsen van de regionale huisartsenvereniging Eemland hebben vanmorgen het kantoor van Zorgverzekeraars Nederland in Zeist enkele uren bezet gehouden. Zij vinden dat de koepelorganisatie weinig inzet toont voor de huisartsenzorg.

Schets van Pieter Bruegel de Oude
Een anonieme tekening in de verzameling van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam blijkt gemaakt te zijn door Pieter Bruegel de Oude (circa. 1525-1569). Het gaat om een landschapsschets in bruine en grijze inkt, getiteld De Emmaüsgangers.

Israel naar ADO
Rinus Israel (59) en Lex Schoenmaker (53) trainen komend seizoen de voetbalclub ADO Den Haag. Israel en Schoenmaker, oud-ADO-speler, tekenden een contract voor twee jaar bij de club.

Buien
Morgen buien, soms met hagel en onweer. Tussendoor ook af en toe zon. Maxima rond 8 graden bij een matige tot krachtige westelijke wind. Vooruitzichten voor vrijdag tot en met maandag: tot het weekeinde buien en koud. Daarna hogere temperaturen en droger.


NRC Webpagina's
18 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad