U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Kosovo

Bomaanslag op regeringsgebouw in Kosovo

PRISTINA, 19 APRIL. Bij een bomaanslag op een Joegoslavisch overheidskantoor in Pristina, de hoofdstad van Kosovo, zijn gisteren een dode en vier gewonden gevallen. Alle slachtoffers waren Serviërs, werkzaam voor de regering in Belgrado.

De aanslag werd gepleegd met een bom met tien kilo explosieven, die was verborgen onder een auto. De bom werd tot ontploffing gebracht op het moment waarop de slachtoffers na hun werk naar huis wilden gaan en in de auto gingen zitten. De auto stond geparkeerd voor het paspoortenkantoor, een vestiging van het Joegoslavische ministerie van Binnenlandse Zaken. Kosovo wordt geregeerd door de Verenigde Naties, maar maakt formeel deel uit van Joegoslavië en de regering in Belgrado heeft in Pristina enkele verbindingskantoren.

Het VN-bestuur heeft met consternatie gereageerd op de aanslag, die wordt toegeschreven aan Albanese extremisten maar die tot nu toe door niemand is opgeëist. De VN-bestuurder van Kosovo, Hans Haekkerup, noemde de aanslag ,,schandalig'' en de woordvoerder van de VN-politie zei dat de aanslag ,,een aanval is op alles wat de mensen hier willen opbouwen''. De OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) sprak van ,,een daad van zinloos terrorisme''. ,,Dit geweld is bedoeld om elke vooruitgang die we boeken teniet te doen. We laten ons echter niet afschrikken. We werken aan een democratische toekomst voor Kosovo waar geen plaats is voor terreur en slachtingen.''

De Joegoslavische autoriteiten beschuldigden het internationale bestuur in Kosovo te weinig te doen om de Serviërs in Kosovo te beschermen. De minister voor Kosovo in de Joegoslavische regering zei dat de aanslag het werk was van ,,Albanese terroristen en extremisten die vastbesloten zijn hun kwaadaardige werkzaamheden voort te zetten''.

De Serviërs in Kosovo zetten gisteren hun wegblokkades voort. Ze protesteren daarmee tegen de instelling, door het VN-bestuur, van douanekantoren langs de grens met Servië en tegen het heffen van invoerbelasting op produkten uit Servië. De VN waarschuwden gisteren dat het tot voedseltekorten kan komen als de wegblokkades niet snel verdwijnen. Als gevolg van de wegblokkades kunnen bovendien de VN-politie en de vredesmacht KFOR niet patrouilleren, hetgeen volgens de VN ,,grote spanningen'' teweeg brengt. (AP)

NRC Webpagina's
19 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad