U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Profiel Euthanasie

Duitse politici geschokt

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 12 APRIL. Politici, kerken en artsen in Duitsland hebben geschokt gereageerd op de Nederlandse euthanasiewet. Reacties variëren van "absoluut weerzinwekkend" tot "morele afbraak". Bondspresident Rau heeft voor Duitse terughoudendheid en bezonnenheid gepleit in de discussie over euthanasie. Volgens hem moet Duitsland een eigen weg vinden in moeilijke ethische kwesties.

SPD-minister Dubler-Gmelin (Justitie) sprak van een "doorbraak van een taboe". Zij acht het onmogelijk dat een dergelijke wet in Duitsland wordt ingevoerd. De FPD, eveneens tegenstander, heeft om een uitgebreid debat gevraagd.

Artsen zijn eveneens wantrouwend over de Nederlandse wet en vrezen misbruik. "Een arts is er om levens te bewaren", zei een vertegenwoordiger van Duitse huisartsen. De Duitse bevolking lijkt meer begrip te hebben. Uit een opiniepeiling van onderzoeksinstituut Allensbach is gebleken dat 64 procent van de bevolking uit het voormalige West-Duitsland positief staat tegenover euthanasie. In het oostelijk deel is 80 procent voorstander.


Zie ook:

Senaat neemt euthanasiewet aan (10 april 2001)
Senaat behandelt euthanasiewet minutieus (10 april 2001)

NRC Webpagina's
12 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad