U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Senaat VS

Congres VS


McCain wint eerste slagover campagnefinanciering

Door onze correspondent
WASHINGTON, 3 APRIL. De Senaat van de Verenigde Staten heeft de financiering van politieke campagnes aan banden gelegd. Met 59 tegen 41 stemmen werd een wet van die strekking aanvaard, waar hard voor was gevochten door de senatoren John McCain en Russel Feingold.

De wet verbiedt 'soft money', de financiële bijdragen van grote bedrijven, vakbonden en rijke individuen, die een vaagheid in de bestaande campagne-wetgeving uitbuiten. Zij betalen geld aan politieke partijen voor algemene politieke doelen. In werkelijkheid wordt dat geld gebruikt om campagne te voeren voor bepaalde kandidaten.

Na twee weken hard onderhandelen werd een geamendeerde tekst aanvaard, die de limiet van individuele campagne-giften verhoogt van 1.000 naar 2.000 dollar. Het bedrag dat individuele burgers in totaal aan kandidaten en partijen mogen geven werd verhoogd tot 75.000 dollar per twee jaar. Negatieve tv-reclame van actiegroepen wordt in de laatste weken van campagnes geweerd.

De wet moet nog naar het Huis van Afgevaardigden, waar veel oppositie tegen hervorming van de campagne-financiering bestaat. Daarna moet president Bush de wet nog ondertekenen. Hij heeft gezegd de tekst wellicht te zullen steunen, hoewel bekend is dat hij geen voorstander is van de wet.

NRC Webpagina's
3 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad