U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Achtergronden en links

Toespraak Koningin Beatrix

Felicitatie premier Kok

Communiqué Rijksvoorlichtingsdienst


Kroonprins en Máxima verloofd

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 30 MAART. Koningin Beatrix en prins Claus hebben vandaag in een televisieuitzending de verloving van hun oudste zoon Willem-Alexander met de Argentijnse Máxima Zorreguieta bekend gemaakt. Het paar vraagt voor hun huwelijk toestemming aan het parlement. De omstreden vader van Máxima, Jorge Zorreguieta, zal bij het huwelijk niet aanwezig zijn en ontbreekt ook vandaag bij de aankondiging van de verloving. Máxima Zorreguieta sprak in het Nederlands haar spijt uit, dat haar vader ,,zijn best heeft gedaan voor de landbouw'' in een verkeerd regime.

De koningin noemde haar aanstaande schoondochter, die op het moment van de bekendmaking naast haar zat, ,,een intelligente, moedige vrouw''. In een toespeling op de kwestie van Maxima's vader Jorge Zorreguieta maakte de koningin een toespeling op ,,grote offers'', waartegen de liefde tussen Willem-Alexander en Máxima bestand zou zijn gebleken. Het offer was er, volgens Beatrix, mede in gelegen dat Máxima trouw is aan ,,allen die haar dierbaar zijn''. De koningin sprak in dat verband over ,,begrijpelijke aarzelingen'' in de bevolking.

Volgens premier Kok is besloten tot de afwezigheid van de vader van de bruid, om de entree van Máxima in de Nederlandse samenleving niet te bemoeilijken. Op een persconferentie liet de premier merken dat er in het proces van besluitvorming in deze zaak moeilijke momenten waren geweest. Kok trad daarbij niet in details. Het kabinet heeft naar de achtergronden van Jorge Zorreguieta, die minister van landbouw is geweest in een Argentijns terreurbewind in de jaren zeventig, onderzoek laten verrichten door professor M. Baud. Die heeft een rapport gepubliceerd onder de titel ,,Militair geweld, burgerlijke verantwoordelijkheid en Nederlandse perspectieven op het militaire bewind in Argentinië''. Dat is vervolgens door Max van der Stoel, voormalig minister van buitenlandse zaken, bij herhaling met Jorge Zorreguieta besproken.

Na de toespraak van de koningin sprak ook prins Claus een felicitatie uit. Máxima, die gekleed was in een rode jurk en het haar had opgestoken, zei in het Nederlands blij te zijn eindelijk in het openbaar te kunnen verschijnen aan de zijde van de kroonprins. Ze zei heel gelukkig te zijn.

Tegenover de pers betuigde Máxima later haar gehechtheid aan democratie en mensenrechten. Ook verzekerde zij voortaan altijd met de stem van haar toekomstige echtgenoot te zullen spreken. Na haar toespraak was Willem-Alexander zichtbaar ontdaan.

NRC Webpagina's
30 MAART 2001
(19.30 uur)


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad