U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Achtergronden en links

Vrijdag aankondiging verloving kroonprins

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 29 MAART. In de loop van vrijdag valt in Den Haag de aankondiging te verwachten dat kroonprins Willem-Alexander zich verlooft met Máxima Zorreguieta. Dat wordt in hofkringen vernomen.

In de loop van donderdag heeft premier Kok alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer afzonderlijk op de hoogte gesteld van een spoedige aankondiging van een verloving. Ook ontving Kok de voorzitters van de Eerste- en Tweede Kamer. De Rijksvoorlichtingsdienst weigerde donderdagavond alle commentaar op deze uit verschillende bronnen bevestigde berichten.

Het informeren van de Haagse politiek is van belang, omdat Eerste en Tweede Kamer in verenigde vergadering, door het aannemen van een zogenaamde Toestemmingswet, hun goedkeuring aan het huwelijk moeten verlenen. Mocht kroonprins of regering afzien van zo'n wetsontwerp, dan kan Willem-Alexander wel trouwen, maar verliest hij zijn rechten op de troon. De démarche van Kok op donderdag maakt zoiets echter weinig waarschijnlijk.

In het parlement bestaan slechts bij enkelingen bezwaren tegen een huwelijk van Willem-Alexander met Máxima. Omstreden in bredere kring is een eventuele aanwezigheid bij de aankondiging van de verloving of een huwelijk van Jorge Zorreguieta, de vader van Maxima, omdat deze minister van landbouw is geweest onder een Argentijns terreurbewind in de jaren zeventig. Met name binnen de PvdA en GroenLinks zijn stemmen opgegaan, dat Jorge Zorreguieta bij officiële feestelijkheden in Nederland geweerd moet worden.

Máxima Zorreguieta, wier bestaan in 1999 bekend werd en in 2000 officieel door de Rijksvoorlichtingsdienst als `de vriendin' van de kroonprins werd aangemerkt, heeft de afgelopen maanden Nederlands geleerd en zich geörienteerd in de Nederlandse samenleving.

NRC Webpagina's
29 MAART 2001
(22.00 uur)

De Rijksvoorlichtingsdienst maakt bekend dat Hare Majesteit de Koningin heden, vrijdag 30 maart 2001, om 18.00 uur een toespraak zal houden, die door de NOS-televisie op Nederland 2 zal worden uitgezonden.
Kort na de toespraak van de Koningin houdt de minister-president een toespraak, die eveneens op Nederland 2 door de NOS-televisie wordt uitgezonden.
Aansluitend aan zijn toespraak geeft de minister-president een persconferentie. Om 19.00 uur is op Paleis Noordeinde een bijeenkomst. Beide bijeenkomsten worden rechtstreeks uitgezonden door de NOS-televisie op Nederland 2.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad