U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
NS

FNV

CNV

VVMC


Volgende week acties bij het spoor

UTRECHT, 29 MAART. De bonden gaan volgende week acties bij het spoor organiseren. Die zijn een gevolg van het mislukken van het overleg woensdag tussen de Nederlandse Spoorwegen en vakbonden. Vakbond VVMC heeft al voor maandag een 24-uursstaking aangekondigd. FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond moeten eerst de achterban nog raadplegen, maar hebben voor dinsdag en woensdag al publieksvriendelijke acties gepland.

Die dagen kunnen reizigers gratis reizen. Later in de week wil ook FNV Bondgenoten het spoor plat leggen. Als maandag inderdaad alleen de leden van de VVMC het werk neerleggen en de FNV-leden pas later volgen, betekent dat toch grote problemen op het spoor. De VVMC heeft de meeste leden onder conducteurs en machinisten. Volgens de bonden blijft de directie van de Spoorwegen volharden in de invoering van het nieuwe, omstreden dienstrooster per 10 juni. De bonden zijn fel tegen de nieuwe roosters, die het werk saaier zouden maken ('rondje rond de kerk').

De NS-directie had de vakbonden uitgenodigd te praten over de instelling van een arbitragecommissie. De bonden hadden die oplossing al eerder van de hand gewezen. Ze hadden woensdagmorgen voorafgaand aan het overleg al gesteld dat er weinig kans op succes was. FNV Bondgenoten is tegen een bindende arbitrage, zoals voorgesteld door de NS.

Het conflict tussen de NS en de bonden is hoog opgelopen, doordat de NS vorige week het advies van een bemiddelingscommissie naast zich neerlegde. De commissie, bestaande uit J. Stekelenburg en H. Blankert, vroeg beide partijen om concessies. De bonden moesten de stakingen opschorten en de NS moesten de invoering van het 'rondje rond de kerk' uitstellen. Volgens de NS is uitstel technisch onmogelijk. (ANP)

NRC Webpagina's
29 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad