U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s

Hoog water dreigt in Limburg

Door een onzer redacteuren
MAASTRICHT, 25 MAART. Rijkswaterstaat in Limburg is waakzaam na een snelle stijging van het waterpeil in de Maas. Opgestuwd door regenval in België en Noord-Frankrijk bereikte de rivier vanmorgen in Borgharen bij Maastricht een peil van 44,21 meter boven NAP. Bij 45 meter treedt een noodplan in werking.

Bedreigend is de situatie vooralsnog niet, volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Het waterpeil is nog 1,5 meter lager dan het hoogste niveau (45,70 meter) tijdens de laatste wateroverlast in 1995. Toen liepen grote delen van het Maasdal onder water. Nadien zijn onder meer de Maasdorpen Itteren en Borgharen voorzien van dijken die een waterstand van 46,10 meter boven NAP kunnen verwerken.

Rijkswaterstaat zegt dat het alarmpeil van 45 meter in de loop van de dag ,,net wel of net niet'' gehaald wordt. In het rekencentrum van Rijkswaterstaat in Lelystad wordt inmiddels gewerkt aan een betrouwbare voorspelling voor de komende 12 uur.

Het Waterschap Roer en Overmaas, verantwoordelijk voor de dijken, alarmeerde al eerder zijn personeel en brengt zeven mobiele pompen en waterkerende schotten naar Itteren, Borgharen, Geulle en Stein. De actuele waterstanden van de Maas en andere rivieren en kustwateren zijn via het Internet te volgen op www.waterland.net.

NRC Webpagina's
25 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad