U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Homepage Margi Geerlinks
(met de foto´s uit de Rails die niet gepubliceerd mochten worden)

NS verhinderen verschijning aprilnummer Rails

Door onze redacteur DANIELLE PINEDO
UTRECHT, 25 MAART. De Nederlandse Spoorwegen hebben de totale oplage van het aprilnummer van treinblad Rails - zo'n 60.000 exemplaren - vernietigd, omdat enkele foto's in dat nummer aanstootgevend zouden zijn. Het gaat om werk van de Rotterdamse fotografe Margi Geerlinks.

In het gewraakte nummer zijn met de computer bewerkte foto's te zien van een meisje dat een borst 'haakt', een jonge vrouw die een kind 'breit' en een oudere vrouw die haar gezicht 'jong poedert'. Een vierde foto, van drie generaties moeders met kind, stond op de cover van Rails. Het hoofd is van een overgrootmoeder, de armen van een grootmoeder, de borsten van een moeder. Daardoor lijkt het net alsof een vrouw van tachtig haar eigen kind voedt.

Foto's van Geerlink werden eerder zonder problemen afgedrukt in onder meer The New York Times, The Guardian en Het Financieele Dagblad. De fotografe zegt ,,verbolgen" te zijn over de actie van de NS. Volgens haar gaat het om ,,hele onschuldige foto's, waar geen onoorbare handeling op te zien is". Zij krijgt naar eigen zeggen veel positieve reacties op haar werk, ook uit meer conservatieve landen, zoals Groot-Brittannië. Dat haar werk ,,juist in het liberale Nederland" commotie veroorzaakt, bevreemdt haar. ,,Het kijkgedrag van mensen wordt gemanipuleerd, dat lijkt mij geen goede zaak".

Wim Spijkers, hoofdredacteur van Rails, zegt ,,onaangenaam verrast" te zijn door het besluit van de NS. Hij ontkent dat de actie iets te maken heeft met zijn besluit om per 1 mei op te stappen bij het treinblad. Spijkers: ,,Mijn besluit om te vertrekken stond al eerder vast". Spijkers - oud-adjunct hoofdredacteur van Nieuwe Revu - zegt dat hij het treinblad ,,journalistieker wilde maken", maar in dat streven alleen stond. ,,Bij Rails gaat vorm boven inhoud". De NS was niet bereikbaar voor commentaar.

NRC Webpagina's
25 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad