U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Hanna-Barbera.com

Geestelijk vader Flintstones overleden

Door een onzer redacteuren
LOS ANGELES, 23 MAART. William Hanna, de man achter tekenfilmseries als The Flintstones, Yogi Bear en Huckleberry Hound, is vannacht in zijn huis in Los Angeles overleden. Hij was 90 jaar.

Samen met zijn compagnon Joseph Barbera, met wie hij in de tekenfilmstudio van MGM al enkele honderden Tom & Jerry-filmpjes had gemaakt, richtte hij in 1957 zijn eigen bedrijf op. The Flintstones was hun eerste successerie. Hanna en Barbera ontwikkelden een vereenvoudigde animatietechniek, waarin de nadruk veel meer op de dialogen viel dan op de beelden. Daardoor werd het aanzienlijk gemakkelijker om in hoog tempo veel afleveringen te maken. Verder richtten ze zich, veel meer dan hun voorgangers, op een volwassen publiek.

Ook in Nederland waren The Flintstones, vanaf 1962, een succes. Hanna laat een bedrijf met enige honderden medewerkers achter, dat sinds 1996 onderdeel is van Warner Brothers. Naast de nieuwe producties die er worden gemaakt, houdt het bedrijf zich nog altijd bezig met de lucratieve exploitatie van de oude series.

NRC Webpagina's
23 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad