U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Strijd Macedonië verplaatst zich

SKOPJE, 23 MAART. De strijd tussen het Macedonische leger en Albanese rebellen heeft zich gisteren van Tetovo verplaatst naar diverse dorpen in Macedonië. De Europese Unie waarschuwde gisteren de leiders van de Albanezen in Kosovo dat hun steun aan de rebellie in Macedonië gevolgen kan hebben.

De Albanese rebellen die de afgelopen dagen bij Tetovo actief waren doken gisteren - zoals ze hadden aangekondigd - op verschillende plaatsen in het noorden van Macedonië op. Niet ver van de hoofdstad Skopje namen ze het dorp Gracani in. Na gevechten met de Macedonische politie stond vannacht een deel van het dorp in brand. Ook op diverse andere plaatsen in het bergachtige noorden van Macedonië kwam het tot korte gevechten.

De Macedonische politie meldde gisteren uit Tetovo dat in de bergen boven de stad grote hoeveelheden wapens en uniformen waren gevonden van rebellen, die zonder verzet de wijk zouden hebben genomen naar Kosovo. Maar de gevechten elders in Noord-Macedonië doen vermoeden dat de rebellen in staat zijn zich snel te verplaatsen en genoeg wapens en vastbeslotenheid bezitten om elders met guerrilla-acties toe te slaan. Een van hun commandanten dreigde gisteren ,,over te gaan tot de totale guerrilla en die uit te breiden naar andere steden'' in Macedonië als het Macedonische leger en de politie het offensief tegen de rebellen voortzetten.

De twee Albanezen die gisteren in Tetovo op straat werden doodgeschoten worden later vandaag begraven. Volgens de Macedonische lezing werden de twee aangehouden voor een controle van hun papieren. Daarbij zou een van hen een handgranaat hebben gepakt, die hij dreigde te gooien. Daarop opende de Macedonische agenten het vuur. Volgens de Albanezen had de man geen handgranaat, maar een mobiele telefoon in de hand op het moment waarop hij werd gedood.

De Europese Unie maakte gistreren bij monde van de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Anna Lindh, duidelijk dat zij de Macedopnische regering volop steunt in haar strijd tegen de rebellen. Lindh, die aan het hoofd van een EU-delegatie in Skopje is, waarschuwde gisteren de leiders van de Albanezen in Kosovo: de EU zal hulp aan Kosovo verminderen als de Kosovaarse leiders de Albanese extremisten die in Noord-Macedonië vechten (met manschappen en wapens uit Kosovo) niet intomen. Als ze dat niet doen, aldus Lindh, ,,is het voor mij erg moeilijk het Europees Parlement te overtuigen dat het fondsen voor de wederopbouw van Kosovo ter beschikking moet stellen''. (AFP, AP, Reuters)

NRC Webpagina's
23 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad