U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  K U N S T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Boom Chicago

Hoeren, drugs en gevaarlijke trams


In de reeks over comedy clubs Boom Chicago in Amsterdam, een groep Amerikanen die grappen maakt over Hollanders.

Door SANDRA HEERMA VAN VOSS

'Outsider insiders' noemen ze zich, de uit Chicago afkomstige acteurs en tekstschrijvers die samen het gezelschap Boom Chicago vormen. In 1993 passeerden ze Amsterdam op een 'post-college tour of Europe', en besloten toen om er te blijven en een comedy club op te richten. Hun thuisbasis werd het Leidseplein Theater, waar 300 mensen in kunnen.

Een avondje Boom Chicago betekent veel, vet eten en vele vette grappen. Het diner is niet verplicht, maar verdient wel aanbeveling: de kannen bier, manden friet en bergen plak-risotto helpen om het gemoed wat te dempen en de oorverdovende rock-muziek, waarmee Boom z'n publiek meent te moeten opwarmen, beter aan te kunnen. Bovendien is het een sensatie om middenin Amsterdam eens op z'n Amerikaans te worden bediend: snel, efficiënt en hoffelijk. Best of Boom Chicago, de greatest hits-show die de groep drie keer per week speelt, is een mengsel van improvisaties en geschreven sketches. Met name in de sketches rollen cliché-grappen over de Hollanders en hun dwaze hoofdstad van een bedroevend laag peil over tafel. 'The dutch' zijn zuinig. Ze spugen als ze praten. In Amsterdam zijn hoeren en drugs en de trams zijn er levensgevaarlijk. Is dit nou echt het beste waar mensen die hier al acht jaar wonen mee voor de dag kunnen komen? En is dit bedoeld voor de schaapachtig lachende Nederlandse groepen die het gros van de tafels bezetten, of voor de gierende Amerikanen in het publiek? De spelers van Boom - geen sterren maar adequate professionals, met uitdrukkelijk gewone hoofden, gewone lichamen en gewone kleren aan - vragen het zich niet af. Ze brullen hun grappen de ruimte in en vullen elke stilte die valt snel met een nieuwe grol. Spreek Rabobank op z'n Amerikaans uit, wat krijg je dan? Rob a bank!Misschien is het een kwestie van wennen, maar na de pauze lijkt het opeens allemaal een stuk beter. Dan volgen een oosters getint jengellied over een shoarma-tent en een hilarische imitatie van een tieneridool, Eric, die het gejuich van zijn fans in z'n handpalmen vangt en wiens oog tijdens onze avond viel op Joyce, uit Almere. "That's the town that's younger than me", zei Eric, en ontbood haar op het podium voor een serenade. Joyce schudde van nee en bleef stokstijf zitten. De avond wordt besloten met een ingewikkelde versie van Hints: twee spelers moeten én een combinatie van twee lastige woorden raden én er met elkaar een fictief debat over voeren, waarbij geen seconde stilte mag vallen. Het is niet uit te leggen, maar het levert leuke momenten op. Hier kunnen de leden van Boom laten zien waar ze goed in zijn: snel reageren, snel spelen en hard schreeuwen over niets.

Best of Boom Chicago, t/m 17-5 op ma, di en vrij om 20.15 u in het Leidseplein Theater, Amsterdam. Toegang ƒ 32,50 (ma,di) of ƒ37,50 (vrij). Info op tel. (020) 4230101 of via www.boomchicago.nl

NRC Webpagina's
22 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad