U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Pesterig cultzinnetje

MARIE-JOSÉ KLAVER
Krom Engels noemde het ANP de zin 'All your euros are belong to us'.

Natuurlijk is de zin grammaticaal gezien niet correct, maar dat is nu juist de grap. 'All your euros are belong to us' stond op de gekraakte website van het Euroforum. De zin is een variant op 'All your base are belong to us', die je de laatste maanden overal tegenkomt op het net.

De zin is afkomstig uit het Japanse computerspelletje Zero Wing. 'In AD 2101. War was beginning. What happen? Somebody set us up the bomb. We get signal. What! Main screen turn on. It's you!! How are you gentlemen. All your base are belong to us!', zo begint het spelletje dat in 1989 is gemaakt door de Japanse gamesmaker Toaplan. De Verenigde Naties en de CATS hebben Japan veroverd en alle bases vernietigd. Alleen had de uitgever van het spel geen geld om een echte vertaler in te huren. Het kromme zinnetje 'All your base are belong to us' werkte zo op de lachspieren van een paar gamers dat ze er vorig jaar een filmpje van hebben gemaakt. De muziek, een aanstekelijke remix van de originele spelmuziek, is afkomstig van The Laziest Men On Mars. Toen de animatie, die een paar minuten duurt, eenmaal op een site werd gezet en een andere site er naar linkte, begon de wereldwijde 'All your base'-hype die vorige maand zijn hoogtepunt bereikte.

Er verschenen allerlei variaties op het zinnetje als 'All your trains are belong to us' op de gehackte website van de NS. 'All your postcode are belong to us', was de pesterige boodschap op een slechtbeveiligde site van de PTT. Op Amerikaanse universiteiten werden billboards en posters opgehangen en in Australië en Californië werden spandoeken aan bruggen gehangen met AYBABTU. En echte fans kochten of maakten t-shirts met het cultzinnetje.

Het echte leven imiteert het filmpje waar tientallen trucfoto's in voorkomen van posters, verkeersborden, gelukskoekjes en winkelpuien met 'All your base are belong to us'. MP3.com had ook moeite werkelijkheid en fictie uit elkaar te halen. De site blokkeerde het liedje The Invasion of the Gabber Robots van The Laziest Men On Mars, dat het filmpje zo melig maakt, vanwege schendingen van de auteursrechten. Pas toen het MP3-bedrijf hoorde dat Toaplan al jaren failliet is, kon The Invasion of the Gabber Robots weer gedownload worden. Het liedje is onafhankelijk van het filmpje een hit geworden. Het staat hoog op de MP3 hitlijsten en is ook al op Radio 3 te horen.

(www.allyourbase.net)

NRC Webpagina's
20 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad