U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Enschede

College Enschede mag aanblijven

ENSCHEDE, 20 MAART. Het college van burgemeester en wethouders van Enschede mag blijven zitten. De gemeenteraad verwierp gisteren met grote meerderheid twee moties van wantrouwen tegen burgemeester en wethouders. Alleen de Enschedese wethouder E. Koopmans (VVD) van ruimtelijke ordening en milieu is opgestapt.

Een motie van de ChristenUnie stuurde aan op het aftreden van burgemeester Mans. GroenLinks, Enschede Nu en SP-raadslid H. van der Pluijm steunden de motie. De Stadspartij, SP en eenmansfractie Yilmaz zegden in een andere motie het vertrouwen in het college op. Geen van beide moties werd aangenomen.

Koopmans had haar besluit om af te treden gisteren al aan het begin van de gemeenteraadsvergadering over het rapport-Oosting bekendgemaakt. ,,Als raadslid en als wethouder heb ik altijd als doel gehad dat Enschede een stad moet zijn waar je goed en veilig kunt wonen en regels consequent worden gehandhaafd. Dat doel heb ik niet bereikt'', zei Koopmans, die ook uit de gemeenteraad stapt.

Aanleiding voor haar besluit is de forse kritiek van de commissie-Oosting op de gemeente Enschede. De commissie onderzocht de vuurwerkramp van 13 mei 2000, waarbij 22 doden vielen. Koopmans trok tijdens de vergadering het boetekleed aan. ,,De uitbreiding van S.E. Fireworks had nooit mogen gebeuren. Wij hadden moeten toetsen aan het bestemmingsplan. Dat is niet gebeurd.'' Direct na de publicatie van het rapport van de commissie stapte PvdA-wethouder D. Buursink al op. Hij was in het vorige college verantwoordelijk voor de vergunningen van vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks. Buursink, die lid blijft van de raad, zei maandag het onverstandig te vinden dat Koopmans haar raadszetel wel opgeeft.

Koopmans zei haar besluit tot aftreden al 2 maart, vlak na de publicatie van het rapport-Oosting, te hebben genomen. Toch dreigde de gemeenteraadsfractie van de VVD kort voor de vergadering van maandag nog uit het college te stappen als ze gedwongen zou worden tot aftreden. ,,Ik proefde de laatste dagen bij de andere collegepartijen een sfeer van: hoe branden wij Koopmans het makkelijkst af? Wij wilden voorkomen dat er op de man gespeeld zou worden.'' De VVD bleek maandag niet meer uit te zijn op de val van het college.

Burgemeester Mans kwam niet in gevaar, ondanks de motie waarin de ChristenUnie aanstuurde op zijn vertrek. Volgens de ChristenUnie heeft de brandweer, waarvoor de burgemeester verantwoordelijk is, ,,elementaire fouten'' gemaakt. Maar al eerder was gebleken dat een meerderheid van de gemeenteraad achter Mans blijft staan. ,,Er is voldoende vertrouwen ontstaan of gebleven om met dit college onder leiding van Mans door te gaan'', zei CDA-fractievoorzitter B. Heeringa. De PvdA vindt dat Mans een belangrijke rol moet spelen bij de wederopbouw. De partij bepleitte ook een algemene vrijwillige financiële regeling voor mensen die immaterile of inkomensschade hebben geleden. De gemeenteraad en Mans ondersteunden dit idee, waarover het Rijk het laatste woord heeft.

De burgemeester schaarde zich achter het pleidooi van Oosting voor een cultuuromslag, niet alleen in Enschede ,,maar voor heel Nederland''. Volgens Mans betekent dat onder meer een lik-op-stuk-beleid, geen terugtredende maar een optredende overheid en expliciete aandacht voor veiligheid. Ambtenaren van de gemeente Enschede moeten volgens Mans scherper in de gaten houden wanneer zij hun besluiten alsnog aan het gemeentebestuur voor moeten leggen. Na de vergadering zei hij niet opgelucht te zijn. ,,Ik ben twee wethouders kwijt. Dat is heel triest.'' Hij ziet voor het college een zware taak. Mans doelde daarmee op de wederopbouw, nazorg voor de slachtoffers en de cultuuromslag. (ANP)

NRC Webpagina's
19 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad