U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Macedonian Information Agency

Regering Macedonië

Historical and Cultural Resource Centre - Macedonia

Dossier Kosovo


Zesde dag van strijd rond Tetovo

NAVO versterkt grens Macedonië

Door een onzer redacteuren
BRUSSEL/SKOPJE, 19 MAART. De NAVO heeft vanochtend gezegd dat ze meer troepen van de vredesmacht KFOR naar de grens van Kosovo met Macedonië wil sturen, om het geweld van Albanese rebellen in Macedonië in te dammen.

NAVO-chef Robertson zei na een gesprek met de Macedonische minister van Buitenlandse Zaken, Kerim, dat de NAVO individuele lidstaten zal vragen troepen toe te voegen aan de circa 36.000 man sterke vredesmacht KFOR in Kosovo. Volgens de woordvoerder van Robertson gaat het om "extra troepen, enkele extra bataljons". Een bataljon telt 800 tot 900 man. Robertson zei dat de alliantie niet streeft naar uitbreiding van haar mandaat om ook op Macedonisch grondgebied te kunnen optreden. "We zijn vastberaden om deze beperkte groep van extremisten de middelen te ontnemen", zei Robertson vanochtend. Kerim toonde zich tevreden met de toezegging voor meer NAVO-troepen aan de grens. Onze correspondent in Skopje voegt hieraan toe: Albanese rebellen en Macedonische troepen openden vanochtend voor de zesde achtereenvolgende dag het vuur op elkaar rond de stad Tetovo, waar inmiddels een nachtelijk uitgaansverbod van kracht is. De gevechten namen de afgelopen nacht in hevigheid toe. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en het Macedonische Rode Kruis hebben ruim tweeduizend mensen de stad verlaten. Een groot deel van hen is naar familie elders in het land vertrokken.

De Macedonische bevolking keert zich intussen steeds duidelijker tegen haar regering. Ze vindt dat deze te slap tegen de rebellen optreedt. Gisteren kwamen duizenden Macedoniërs bijeen voor een demonstratie in de hoofdstad Skopje. Het was de eerste protestactie tegen de regering sinds het uitbreken van het gewapende conflict, drie weken geleden in het noorden van het land.

De menigte riep 'weg met de regering' en zwaaide met rode kaarten. In een schriftelijke verklaring eisten de demonstranten de afkondiging van de noodtoestand en de garantie dat de veiligheid van het Macedonische volk is gewaarborgd. Eén eis - een uitgaansverbod in Tetovo - is inmiddels ingewilligd. Zaterdagavond verzamelde een menigte Macedoniërs zich voor het parlement en riep om wapens om de Albanese rebellen zelf te lijf te gaan.

KFOR, de vredesmacht in Kosovo, heeft inmiddels vanuit Kosovo tanks gestuurd naar Tetovo. De tanks, zo liet de internationale vredesmacht weten, zijn uitsluitend bedoeld om de eigen troepen in Tetovo te beschermen. In de stad is een basis van Duitse KFOR-troepen, die vanuit Tetovo de manschappen in Kosovo bevoorraden. De basis kwam de afgelopen dagen onder vuur te liggen. De meeste Duitse militairen zijn inmiddels uit de basis teruggetrokken. KFOR heeft in Macedonië geen mandaat om op te treden.

NRC Webpagina's
19 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad