U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s

Vrijspraak voor luchtmachtofficieren in Hercules-zaak

ARNHEM, 2 MAART. Twee luchtmachtofficieren zijn donderdag vrijgesproken voor het maken van individuele fouten bij de hulpverlening vlak na de Hercules-ramp. De militaire kamer van de rechtbank in Arnhem concludeert dat niet bewezen is dat fouten van deze twee militairen hebben geleid tot meer doden en zwaargewonden.

Het ongeluk met de Hercules gebeurde op 15 juli 1996 op de vliegbasis Eindhoven. Daarbij kwamen 34 van de 41 inzittenden om het leven. Het ging om leden van de fanfare van de Koninklijke Landmacht en de bemanning van het toestel.

Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt de luchtverkeersleider A.Z. (Zwartkruis) dat hij verzuimde te melden hoeveel passagiers er in het ramptoestel zaten. Toenmalig brandweercommandant W.K. (Kappert) is volgens justitie te laat begonnen met het redden van mensen. Door nalatig handelen van deze twee mensen zijn er onnodig veel slachtoffers gevallen, meent het OM. Daarom eiste justitie twee weken geleden 150 uur werkstraf en drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.

De rechtbank vindt dat deze beschuldigingen van justitie niet met zekerheid kunnen worden aangetoond. De rechters constateren dat de meeste slachtoffers gevallen zijn in de eerste minuten na de crash. Ze vinden dat zelfs bij een goede alarmering en een adequaat optreden van de brandweer van de basis, er niet eerder begonnen had kunnen worden met het redden van inzittenden. De eerste twee slachtoffers zijn pas 21 minuten na de crash uit het wrak gehaald.

Justitie erkende tijdens de behandeling van de zaak dat er tijdens en na de ramp door velen fouten zijn gemaakt. Zo vertoonden de communicatiemiddelen gebreken en bleek de brandweer op de vliegbasis onvoldoende getraind. Z. en K. zijn als enige personen individueel vervolgd, omdat hun persoonlijke fouten zouden hebben geleid tot meer doden.

Na de uitspraak kwamen veel emoties los. De vrouw van brandweercommandant K. barstte in huilen uit. De brandweerman zelf toonde zich erg verheugd met de vrijspraak. Zijn collega's deelden in de vreugde. ,,Eindelijk gerechtigheid'', zei een van hen.

De advocaten van de vrijgesproken officieren zijn gematigd optimistisch. ,,Pas als wij over veertien dagen zeker weten of het OM niet in beroep gaat, zijn we helemaal gerust'', vertelde raadsman H. van der Meijden. Het OM beraadt zich nog over hoger beroep. Persofficier M. van der Mark wilde verder geen reactie geven. Het OM in Arnhem wilde vorig jaar de vervolging tegen de twee officieren eigenlijk al niet meer doorzetten. Maar de leiding van het OM in Nederland, het college van procureurs-generaal, vond het ongewenst dat geen enkele rechter zich over de ramp zou buigen. Daarom heeft het toch aangestuurd op de rechtszaak.

Voor de voorzitter van de Stichting Nabestaanden Herculesramp, A. Kempen, was de uitspraak een bittere pil. Hij verloor zijn zoon door de ramp. Kempen toonde zich aangeslagen. ,,Dit had ik niet verwacht. Het is voor mij moeilijk te verwerken dat de militaire kamer zegt dat er geen causaal verband is tussen het overlijden van de slachtoffers en de handelingen van de officieren. En dat terwijl 21 minuten na de crash een overlevende lopend uit het vliegtuig kwam. Dit kan en mag ik niet aanvaarden. De politiek is nu aan zet. Die kan zich niet langer verschuilen achter een rechtszaak. Het wordt de hoogste tijd voor een onafhankelijk onderzoek naar de Herculesramp.'' (ANP)

NRC Webpagina's
2 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad