U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Val Milosevic

Door Servische autoriteiten

Onderzoek naar corruptie Milosevic

Door onze correspondent YAEL VINCKX
BELGRADO, 1 MAART. De Servische autoriteiten zijn gisteren een officieel onderzoek naar corruptie door Slobodan Milosevic begonnen. Het onderzoek brengt de arrestatie van de Joegoslavische ex-president dichterbij.

Het onderzoek spitst zich toe op de smokkel van goud van de staat. Miloevic zou in de laatste dagen van zijn regime, in oktober vorig jaar, 173 kilo goud met een waarde van meer dan een miljoen dollar naar Zwitserland hebben laten brengen. Zwitserland heeft volgens het Servische radiostation B92 erkend in die periode goud uit Joegoslavië te hebben ontvangen.

Milosevic zou ook vele miljarden gulden op rekeningen in onder meer Cyprus, Griekenland en Libanon hebben staan. Dit wordt door een speciale commissie in Belgrado onderzocht. De Servische politie is ook gevraagd documenten te overhandigen over vermeende fraude met onroerend goed, onder andere Milosevic' villa. Volgens parlementsleden hebben Slobodan Milosevic en zijn vrouw Mira Markovic deze villa voor slechts 10.000 mark gekocht en vervolgens voor 200.000 mark laten renoveren. "Kunt u mij dat uitleggen", riep een woedende parlementariër tegen een stoïcijnse Mira Markovic, tevens parlementslid, tijdens een debat deze week. Milosevic kan voor deze corruptie maximaal vijf jaar gevangenisstraf krijgen. Maar de minister van Binnenlandse Zaken, Dusan Mihajlovic, verklaarde gisteren ook de betrokkenheid van Milosevic bij de politieke verdwijningen te willen laten onderzoeken. "We hebben nog geen bewijs, maar de onderzoekers werken daar hard aan." Met name in de laatste anderhalf jaar van het regime-Milosevic zijn veel tegenstanders vermoord of verdwenen.

De Servische autoriteiten hopen het voormalige hoofd van de geheime dienst, Rade Markovic, aan het praten te krijgen over de verdwijningen. "We willen weten wie de opdracht gaf", aldus de Joegoslavische minister van Buitenlandse Zaken, Goran Svilanovic. Maar Markovic, die vorige week werd gearresteerd, houdt vooralsnog zijn mond dicht.

Milosevic' partij, de SPS, heeft de nieuwe machthebbers in Belgrado beschuldigd van politieke vervolgingen. Het justitiële systeem zou worden omgevormd tot "een groot Den Haag". De SPS refereert daarmee aan het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. De Servische autoriteiten voelen de hete adem van dat VN-tribunaal in hun nek. Het tribunaal zoekt Milosevic voor misdaden tegen de mensheid. Maar Servië wil hem in eigen land berechten.

De hoofdaanklager van het Joegoslavie-tribunaal, Carla del Ponte, herhaalde gisteren tijdens een EU-bijeenkomst in de Zweedse hoofdstad Stockholm dat Milosevic moet worden uitgeleverd. "Het huidige onderzoek in Belgrado verandert niets aan het feit dat Milosevic eerst in Den Haag terecht moet staan", aldus haar woordvoerder na afloop tegen de pers.

Del Ponte riep de Europese Unie op om hulp aan Servië te verbinden aan de uitlevering van Milosevic. Diverse EU-leden hebben al eerder laten weten daar weinig voor te voelen. Ze willen de fragiele vrede in Zuidoost-Europa niet in gevaar te brengen met (te) harde eisen. Het Amerikaanse Congres, dat voor eind maart moet beslissen over hulp aan de Balkan waaronder Servië, heeft daarentegen laten doorschemeren samenwerking met het tribunaal wel als voorwaarde te stellen.

In een kleine doch opmerkelijke opiniepeiling die het dagblad Blic gisteren publiceerde, blijkt dat meer dan de helft van de Serviërs inmiddels voor uitlevering van Milosevic aan Den Haag is. Met name Milosevic opvolger, president Vojislav Kostunica, heeft herhaaldelijk gezegd dat het Servische volk niet "klaar" is voor de uitlevering.

Al eerder hekelden economen van de invloedrijke denktank G17 het halsstarrige optreden van Kostunica ten aanzien van het tribunaal. Zo wees hij hoofdaanklager Del Ponte tijdens haar eerste bezoek aan Belgrado de deur. Carla del Ponte zei gisteren na deze aanvaring met de president niets meer van hem vernomen te hebben.

NRC Webpagina's
1 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad